Bleta më e madhe e botës zbulohet në Indonezi pas 38 vjetësh

Bleta më e madhe e dokumentuar në botë ishte zhdukur për gati katër dekada, derisa një ekip hulumtuesish zbuluan insektin muajin e kaluar në Indonezi.

Bleta gjigante e Wallace-it ose Megachile-pluto-është pothuajse një gisht i madh njerëzor me një hapësirë ​​të krahut prej dy inç e gjysmë. Është gjithashtu pothuajse katër herë më i madh se bleta evropiane e mjaltit, sipas Global Wildlife Conservation.

Më 25 janar, bleta u shfaq zyrtarisht për herë të parë në 38 vjet në Moluccas Veriut, një grup ishujsh në Indonezi lindore.

“Unë pothuajse pyeta veten nëse po e imagjinoja,” tha Clay Bolt, një historian i natyrës dhe fotograf i konservimit, i cili ishte me ekipin që udhëtoi për në Indonezi. “Ne kishim hequr pothuajse shpresën se do ta gjejmë, kështu që kur ajo ishte duke kërkuar nga foleja ishte pothuajse i sigurt”.

Bolt ishte një anëtar i një ekipi tetë personash, i përbërë nga studiues nga Australia dhe Amerika e Veriut dhe udhëzuesit lokal indonezianë, që filluan kërkimet për bletën në janar. Bolt tha se kërkuesit, veçanërisht Eli Wyman i Universitetit Princeton, kishin “ëndërruar” për të gjetur bletën për vite me rradhë.

Bleta gjigande e Wallace u zbulua për herë të parë nga natyralisti britanik Alfred Russel Wallace në 1858, por hera e fundit që u vërejt ishte në 1981 nga entomologu Adam Messer.

Pra, pasi studiuesi kanadez Glen Chilton dhe studiuesi australian Simon Robson iu drejtuan Wyman dhe Bolt në tetor 2018 për një udhëtim që po planifikonin të kërkonin për bletën, studiuesit i rezervonin biletat e tyre me shpresën për të mësuar më shumë.

Insekti ishte menduar prej kohësh si një “specie e humbur”, sipas Bolt, dhe ekipi i tyre donte të rriste ndërgjegjësimin botëror për të mbrojtur potencialin e bletës, veçanërisht nëpërmjet ndarjes së imazheve të tij.
 

“Unë e di fuqinë që një foto mund të përcjellë në drejtim të bindjes së njerëzve që të kujdesen për diçka”, tha Bolt. “Ne kemi mostra, por është e vështirë kur ne nuk mund ta tregojmë bletën gjallë. Kjo mund të kapë imagjinatën e njerëzve”.

Në janar, ekipi kaloi disa javë në kërkim të mureve të termiteve, ku bleta ngre folenë. Në ditën e fundit të një udhëtimi pesë-ditor në një vend në Moluccas Veriore – në një vend që studiuesit po mbajnë privatë për të mbrojtur bletën – një udhërrëfyes, Iswan, vuri në dukje një gropë termiti gati tetë metra nga toka.

Ekipi pothuajse nuk e kontrollonte folenë, sepse ata ishin të lodhur dhe të uritur në ngrohjen indoneziane, sipas llogarisë së publikuar të Bolt të udhëtimit. Por, pas shikimit dhe ndjenjave brenda folesë, ata përdorën dritat për të zbuluar në fund të fundit një bletë gjigande të Wallace-s.

“Ishte një moment i triumfit,” tha Bolt. “Ishte e pabesueshme vetëm për shkak të madhësisë së dukshme”.

Bolt tha se e dinte se përpjekjet e ekipit për të mbrojtur bug-in sapo kishin filluar, por ishte akoma një moment optimist për biologët dhe dashuruesit e bletëve kudo.

“Ishte një moment sikur ‘Mirë, tani kemi punë për të bërë”, tha Bolt. “Është një kohë shumë e frikshme dhe shumë e vështirë, por për mua kjo thotë se shpresa është ende atje dhe gjithçka nuk është e humbur. Më jep shpresë që ne ende mund të shpëtojmë disa prej këtyre specieve dhe të bëjmë një ndryshim”.

(Ky artikull fillimisht u shfaq në SHBA TODAY: Can you bee-lieve it? World’s largest bee discovered in Indonesia after 38 years)

Gazetari

Read Previous

Edhe veteranët kërkojnë rritje të pagave

Read Next

Fotot e reja drithëruese tregojnë krijesat aliene në thellësi të oqeanit