Bananet në zhdukje, kjo është arsyeja!

Shkencëtarët kanë paralajmëruar se bananet mund të zhduken.

Kjo pasi një sëmundje vdekjeprurëse tropikale po përfshihet në gjithë botën, duke shkaktuar zhdukjen e tyre.

E njohur si infeksioni i këpurdhave është përhapur tashmë në të gjithë Azinë, Afrikën, Lindjen e Mesme, Australinë dhe Amerikën Qendrore, shkruan Daily Mail.

Nëse infeksioni arrin në Amerikën e Jugut, hulumtuesit paralajmërojnë se bananja që konsumohet në mbarë botën mund të përballet me zhdukjen.

Trajtimi kimik ka rezultuar i paefektshëm në ndalimin e përhapjes së sëmundjes.

Rreth pesë miliardë banane Cavendish hahen çdo vit vetëm në Mbretërinë e Bashkuar.

Biologët e bimëve po nxitojnë për të krijuar një hibrid të dy llojeve të bananës me shpresën për të krijuar një tendosje rezistente ndaj infeksionit.

Banana Cavendish është aktualisht prodhimi kryesor tregtar në botë. Fillimisht u rrit në vëllime të mëdha nga lagja Peak.

Gazetari

Read Previous

Astronomët kapin një imazh të një planeti në formim e sipër

Read Next

Frika nga “pushtimi” i veriut, arsye pse serbët po e braktisin FSK-në