Astronomët zbulojnë më shumë mister radio sinjale nga hapësira e thellë

Njerëzit duan të ndezin pamjet e galaktikave të largëta të këputura nga teleskopët me fuqi të lartë, por nganjëherë dëgjimi në vend të shikimit mund të sjellë edhe më shumë lëkundje.

Për vite me radhë, sinjale të radios misterioze që zvarriten nëpër hapësirë, kanë brengosur shkencëtarët. Të quajtur breshëri radio të shpejtë (ose FRBs për të shkurtër), këto breshëri çuditshëm të energjisë nuk kanë shkak të njohur dhe vetëm një grusht shpjegimesh të propozuara. Tani, një studim i ri i botuar përshkruan zbulimin e mbi një duzinë shembujve të rinj të FRBs, por ne nuk jemi më afër për të parë se çfarë është ajo që i krijon ato se sa ishim më parë, transmeton lajmi.net.

FRBs janë të hutuar për studiuesit për arsye të dukshme. Dëgjimi i një shpërthimi të energjisë nga një vend në qiell pa ndonjë shkak të qartë duhet të jetë frustrues i fuqishëm, por duke kataloguar secilën rast të këtyre shpërthimeve, ne mund të zvarritemi më pranë një shpjegimi të përshtatshëm.

Në këtë raund të fundit të hulumtimit, shkencëtarët e udhëhequr nga Ryan Shannon nga Universiteti i Teknologjisë Swinburne në Australi përdorën të dhëna nga rrjeti i pjatave ASKAP të Australisë për të kërkuar prova për FRB të reja. Siç sqaron Space.com, ekipi ka zbuluar tashmë 20 FRB, me 19 prej tyre që janë krejtësisht të reja.

Disa nga teoritë më të besueshme përfshijnë yjet që rrëzohen ose vijnë brenda një afere të ngushtë me një vrimë të zezë. Këto ngjarje mund të ndodhin miliarda vite dritë larg, por janë ende mjaft të forta për t’u zbuluar këtu në Tokë, kur energjia më në fund arrin tek ne.

Askush nuk e di me siguri, kështu që tani për tani, vetëm duhet të presim dhe të dëgjojmë.

Gazetari

Read Previous

Tuna dhe Seven Saraçi vijnë me “Maria”, skena të ‘nxehta’ në klip

Read Next

PDK-ja jep detaje për personat që do të largohen nga partia