“Armatosja e Ushtrisë së Kosovës nuk është befasi, si do të përgjigjet Serbia?”

Sa i përket raportimeve se Gjermania dhe Kosova janë duke bërë marrëveshje për pajisje ushtarake lajmi.net ka dërguar pyetje në qeverinë gjermane mirëpo përkundër që pyetjet janë dërguar tash e një javë nuk ka përgjigje ende.

Sidoqoftë, mediat fqinje vazhdojnë të trajtojnë temën rreth ‘pasurimit’ të Ushtrisë së Kosovës me armë të fuqisë së pestë në botë, transmeton lajmi.net.

Media serbe Danas thotë se kontraktimi për eksportimin e armëve dhe pajisjeve ushtarake në Kosovë nuk është një surprizë për ata që njihen me situatën, por është është e pa kuptueshme sesi Presidenti serb Aleksandar Vuçiq interpretoi “inteligjencën” bazuar në raportet e mediave, dhe jo raportet nga Agjencia e Inteligjencës Ushtarake.

“Komandanti Suprem”, negociatori kryesor dhe i vetëm i komunitetit serb në Kosovë, ka thënë vazhdimisht se formimi i Ushtrisë së Kosovës është një sfidë e sigurisë për Serbinë dhe një kërcënim për paqen në Ballkan, dhe se nëse kjo ndodh, shteti do të reagojë në një mënyrë serioze. Si? Ne nuk e kemi dëgjuar përgjigjen, por jemi të “sigurt” se Serbia është mjaft e madhe për të qenë në gjendje të thotë se cilat janë interesat e saj që mund, dëshiron dhe duhet të mbrojë”, theksoi Radojciq.

Teksti vazhdon të trajtoi “kërcënimin” që Kosova po bënë pasi ka dërguar edhe dhjetëra anëtarë të Forcës së Sigurisë së Kosovës (FSK) në shkollë dhe trajnime në akademitë ushtarake të SH.B.A., Angli, Gjermani, Turqi, Maqedoni dhe Kroaci që nga viti 2013.

“Ata tashmë kanë atashe ushtarakë në shumë vende, një marrëveshje me Gardën Kombëtare Ioëa dhe anëtarët e tyre marrin pjesë në ushtrime të forcave të tjera të armatosura dhe NATO-s.”

Pajisjet e reja për FSK-në nuk janë asgjë e re – kompania gjermane Heckler dhe Koch ka disa vjet që u shet armë Forcës dhe Sigurisë së Kosovës dhe Policisë së Kosovës, dhe dihet që në vitin 2018 Gjermania dhuroi 44 xhipa të përdorur “Mercedes” për inovacion dhe trajnim të FSK-së në Prizren, thotë Radojçiq.

Ai shtoi se në mes të atij viti, u nënshkrua një marrëveshje me kompaninë amerikane AM General për blerjen e 24 automjeteve shumë qëllimesh ushtarake, ndërsa autoritetet amerikane dhuruan 27 “Hummers”, dhe Turqia, e cila dhuroi 20 në 2017, shprehu interes serioz për armatosjen e Kosovës. transportues të blinduar të personelit.

Nga ana tjetër, Serbia çdo ditë e më shumë merr “dhurata” armatimi nga Rusia dhe lidh kontrata milionëshe për armatosje të ushtrisë së saj. Për këto “dhurata”, siç i quan presidenti serb, Aleksandar Vuçiq, ka pasur reagime të shumta nga SHBA-ja dhe vendet evropiane të cilat kanë paralajmëruar se Serbia nëse do të jetë në BE duke të largohet nga ndikimi rus.

Fitore H

Read Previous

Bën qejf në afërsi të Liqenit të Badovcit, s’lodhet askush që t’i largojë mbeturinat!

Read Next

Burri e plagos gruan në Klinë, duke e çuar në spital aksidentohet me veturë