Alarmon OBSH: Rritje ‘shumë domethënëse’ e rasteve në Evropë

Evropa ka parë një rritje të rasteve javore të Covid-19 për herë të parë në muaj pasi kufizimet e vendosura për të frenuar përhapjen e virusit janë lehtësuar, thotë Organizata Botërore e Shëndetit (OBSH).

Në 11 vende, të cilat nuk janë emëruar, transmetimi i përshpejtuar ka çuar në rritje “shumë domethënëse”, tha drejtori rajonal Dr Hans Henri Kluge.

Paralajmërimet e tij për rrezikun e rritjes ishin bërë realitet, tha ai.

Nëse lihet i pakontrolluar, ai paralajmëroi se sistemet shëndetësore do të “shtyheshin në prag”.

Më shumë se 2.6 milion raste të Covid-19 dhe 195,000 vdekje janë raportuar në rajonin evropian të OBSH-së, i cili mbulon 54 vende dhe shtatë territore në të gjithë Evropën, Lindjen e Mesme dhe Azinë Qendrore.

Pothuajse 20,000 raste të reja dhe më shumë se 700 vdekje të reja po regjistrohen çdo ditë.

Dr Kluge tha se vende të tilla si Polonia, Gjermania, Spanja dhe Izraeli ishin përgjigjur shpejt ndaj shpërthimeve të rrezikshme të lidhura me shkollat, minierat e qymyrit dhe mjediset e prodhimit të ushqimit, dhe i solli ata nën kontroll përmes ndërhyrjeve të shpejta.

Megjithë paralajmërimin për rishfaqjet, ai tha që OBSH parashikonte që situata të qetësohej më tej në shumicën e vendeve gjatë verës.

“Por ne me të vërtetë duhet të përgatitemi për vjeshtën, kur Covid-19 mund të takojë gripin sezonal, pneumoninë, sëmundje të tjera gjithashtu, sepse në fund të fundit virusi ende qarkullon në mënyrë aktive në komunitetet tona dhe nuk ka asnjë trajtim efektiv, nuk ka vaksinë efektive, akoma”.

Në një zhvillim të veçantë të enjten, Gjermania dhe Franca premtuan mbështetjen e tyre për OBSH pas mbajtjes së bisedimeve me drejtorin e saj të përgjithshëm, Dr Tedros Adhanom Ghebreyesus, në Gjenevë.

Ministri gjerman i shëndetësisë Jens Spahn tha që vendi i tij kishte planifikuar të jepte më shumë se 500 milion € para dhe pajisje për agjencinë këtë vit./Vizioni.info

Ardiana K

Read Previous

Reçica: 24 mijë familje kanë përfituar nga skema sociale gjatë kësaj periudhe

Read Next

Katari ndihmon Kosovën me 6500 teste dhe gjashtë respiratorë për COVID-19