A e dini sa armë ka në botë? Ato nuk i zotërojnë ushtritë

Rreth 85 për qind e armëve të zjarrit ligjore dhe ilegale në botë mbahen nga civilët – shumë më tepër se numri i atyre që mbahen nga forcat e armatosura moderne dhe agjencitë e zbatimit të ligjit – zbuloi një grup think tank.

Ka rreth një miliard armë zjarri në botë dhe shumica dërrmuese e tyre janë në duart e civilëve sipas një studimi të ri nga një institut think tank në Zvicër.

Studimi shqyrtoi pronësinë e pistoletave dhe revolverëve automatikë, pushkëve, karabinave, pushkëve të sulmit dhe armë nëntokësore dhe të lehta, të mbajtura nga organet civile, ushtarake dhe të zbatimit të ligjit.

Një total prej 857 milionë armë zjarri, të ligjshme dhe të paligjshme, llogariten të mbahen nga civilët, duke përfshirë individë, kompani private të sigurisë, grupe të armatosura jo-shtetërore dhe bandat.

SHBA e kryesuan listën e vendeve të armatosura më rëndë, ku qytetarët e saj zotërojnë rreth 393 milionë armë, transmeton oranews. Shifra do të thotë se ka rreth 121 armë për çdo 100 amerikanë.

Mbrapa amerikanëve janë indianët, të cilët zotërojnë 71 milionë armë dhe kinezët, të cilët posedojnë mbi 49 milionë armë zjarri.

“Çelësi i Shteteve të Bashkuara, natyrisht, është kultura e saj unike e armëve”, tha Aaron Karp, autori i studimit. Amerikanët, vë në dukje studimi, janë të prirë të zotërojnë armët e konvertuara nga variantet ushtarake.

Diskutimet rreth kontrollit të armëve, shëndetit mendor dhe fuqive të zbatimit të ligjit kanë dominuar diskursin publik në SHBA, herë pas here, duke u bërë shumë i rëndësishëm në dritën e vrasjeve në masë ose dhunës me armë.

Gazetari

Read Previous

Mrekullia e Saturnit

Read Next

Botërori po shkakton impotencë tek meshkujt/ Gratë ankohen se nuk po bëjnë seks