A do të ndalojmë ndonjëherë së përdoruri raketat për në hapësirë?

Më 16 mars 1926 në Auburn, Massachusetts, inxhinier amerikan Robert Goddard nisi raketën e parë të lëngshme. Fluturimi zgjati vetëm 2,5 sekonda dhe përfundoi në mënyrë antikimike 181 metra larg në një fushë me lakëra të mbuluar me borë, por kjo do të ishte një nga fluturimet më të rëndësishme në histori.

Nëntëdhjetë e dy vjet më vonë, raketat me karburant të lëngshëm janë norma për fluturim në hapësirë. Çdo nisje është një spektakël i vërtetë, duke ofruar testamentin përsëri dhe përsëri për potencialin kolektiv të njerëzimit për të tejkaluar barrierat dhe për të arritur lartësi të reja nëpërmjet trurit dhe bashkëpunimit.

Por a do të mbeten raketat tona kyqe për transport në hapësirë edhe në të ardhmen e largët? Ose ata do të zëvendësohen me metoda dhe teknologji të reja?

Raketat, në fund të fundit, nuk janë shumë të përsosura. Katërmbëdhjetë astronautët kanë vdekur gjatë nisjes. Nga llogaritja e inxhinierit kimik Don Pettit, “ulja në krye të një rakete është më e rrezikshme se sa të ulja në një shishe benzine!” Ai duhet të dijë, ai e ka bërë disa herë. Pettit ka fluturuar pesë misione në Stacionin Ndërkombëtar të Hapësirës dhe ka mbledhur 369 ditë, 16 orë dhe 41 minuta në hapësirë. Në moshën 62-vjeçare, ai është astronauti më aktiv i NASA-s.

Shpenzimet e larta janë gjithashtu një pengesë fatkeqe e nisjes së raketave. Meqë rreth 85 për qind e masës së raketës duhet të merret nga propulanti, ka pak hapësirë për ngarkesë. Kjo e bën rezervimin e një bilete për hapësirë jashtëzakonisht të shtrenjtë – rreth 10,000 dollarë për kilogram për të arritur orbitën e ulët të Tokës.

Për një kohë të gjatë, raketat kanë qenë gjithashtu krejtësisht të kota, pjesët e tyre thjesht kanë rënë në Tokë, duke u djegur në ri-hyrje përmes atmosferës, ose duke u bashkuar me objektet që aktualisht po rrotullohen rreth planetit tonë.

Këto probleme kanë nxitur disa që të spekulojnë për ndërrimin e raketave. Një nga më spikas për të ardhmen është “ashensori hapësirë”. Është një nga idetë më të preferuar të tifozëve të Sci-fi-t për një arsye: pothuajse me siguri do të mbetet në fushën e fiksimit për një kohë të gjatë. Një ashensor hapësirë është mjaft i thjeshtë në letër – zgjatim një grup prej 22.000 kilometrash kabllosh nga një stacion hapësinor në orbitë gjeostacionare në një strukturë përkatëse diku në ekuatorin e Tokës. Makina të lidhura me të do të ngjiten në të gjithë kabllot e matura në hapësirë. Problemi, megjithatë, është se sistemi kabllor duhet të ndërtohet nga një material shumë më i fortë se çdo gjë që dihet. Nanotubet e karbonit janë hipotetizuar për të mbushur këtë vend, por ato ende nuk janë gati. Ndoshta një ditë, ata do të jenë. Një makinë e ashensorit hapësinor potencialisht mund të marrë pasagjerë dhe ngarkesë në hapësirë në afërsisht një javë me një kosto shtatë herë më të lirë sesa raketa e Hapësirës SpaceX, raketa më ekonomike në dispozicion.

Një tjetër zëvendësim i mundshëm i raketës është StarTram. Anija kozmike e levizur magnetikisht do të futet brenda një tubi të lakuar që synon drejt qiellit. I gjithë ajri do të evakuohet nga tubi në mënyrë që të eliminohet zvarritja. Artizanati do të dalë nga tubi i gjatë me një shpejtësi prej 8.8 kilometrash në sekondë, për të shpëtuar atmosferën e Tokës. Një dizajn i StarTram-it i gjeneratës 1 për të nisur anijet e ngarkesave do të shfaqë një tub prej 81 milje të ndërtuar në anën e një mali për të arritur një lartësi prej 12,000 deri në 20,000 këmbë.

Gjëja e bukur për StarTram është se është çuditërisht e mundshme. E gjithë teknologjia e kërkuar ekziston sot; ajo vetëm duhet të shkallëzohet deri në kohë të madhe. Kjo e bën ndërtimin e StarTram-it një çështje kohe dhe të holla, në vend të një fluturimi të zbukuruar. A është çmimi i StarTram-it prej $ 20 deri në 50 miliardë dollarë? Ndoshta. Kjo mund të zvogëlojë kostot e ngarkesave në hapësirë në vetëm 20 deri në 50 dollarë për kilogram, potencialisht duke zhbllokuar trilionë dollarë me vlerë të industrive të reja.

Një tjetër ide, mirësjellje e JP Hapësirës ajrore, heq raketat e zjarrta për fluturimet gjigante që ngjiten në të gjithë hapësirën. Një avion masiv “Ascender” në formë V do të tragetonte ngarkesën dhe pasagjerët në “qielli” gjithnjë në lartësi në 140,000 këmbë. Nga atje, një anije “Orbital Ascender” e mundësuar nga motorët e joneve do të përfundonte udhëtimin në hapësirë. Fondet origjinale të JP Aerospace erdhën nga Forcat Ajrore, dhe ata ende theksojnë përparimin në blogun e tyre.

Kështu që ndonjë nga këto ide mund të zëvendësonte raketa? Aeroplanët e JP Aerospace ndoshta kanë shansin më të mirë për të bërë një sfidë në afatin e shkurtër, por ka të ngjarë që nuk do të llogaritet aq shumë sa industria private e raketave po rritet me shpejtësi, duke krijuar konkurrencë që nxit inovacionin. Kostot e ngarkesave po rënë ndërkohë që kompanitë i përsosin shtytësit dhe ulin kostot materiale. SpaceX kohët e fundit ka ndryshuar lojën duke krijuar raketa të ripërdorshme që vijnë të paprekura mbrapa në Tokë pas nisjes së ngarkesës së tyre. Falcon Heavy i ri i kompanisë nis ngarkesën me një çmim “absurdisht me kosto të ulët” prej 1.411 dollarë për kilogram, duke e ulur konkurrentët me mijëra dollarë. Në dekadat e ardhshme, çmimet ka të ngjarë të bien edhe më tej. Raketat sigurisht do të kenë jetë të gjatë.

Gazetari

Read Previous

PLAKA TË CILËS IU KTHYE SHIKIMI NË ARAFAT

Read Next

Kjo video e NASA-së për monumentet hënore është e mrekullueshme!