Nëntë gjërat që nuk i keni ditur për Hënën

Ju ndoshta dini se: Hëna u formua pasi një objekt me madhësinë e një planeti, u përplas me Tokën rreth 4.5 miliardë vjet më parë. Por a e dini se: Lindja e hënës mund të na ketë dhënë neve ditën tonë prej 24-orësh.

Ju ndoshta dini se: Hëna shpesh kthehet në ngjyrë të kuqe ose ngjyrë kafe gjatë një eklipsi hënor. Por a e dini se: Ngjyra vjen nga atmosfera e Tokës.

Ju ndoshta dini se: Hëna, ashtu si edhe Toka, nuk është një sferë e përkryer; ajo fryhet lehtësisht rreth ekuatorit të saj. Por a dini se: Kjo është pak jashtë qendrës dhe ka një fushë gravitacionale të trazuar.

Ju ndoshta dini se: E njëjta anë e hënës përballet me Tokën gjatë gjithë kohës, që kur hëna është e “mbyllur me dallgë jonormale”, rotacioni i saj koordinon periudhën e saj orbitale rreth Tokës. Por a dini se: Ana më e largët e hënës, nuk është “ana e errët e hënës”.

Ju ndoshta dini se: Hëna duket më e madhe më afër horizontit. Por a dini se: Ne ende nuk e dimë se çfarë e shkakton këtë “iluzion të Hënës”.

Ju ndoshta dini se: Nuk ka jetë në hënë, sepse nuk ka ajër për të marrë frymë dhe nuk ka mbrojtje nga goditjet e asteroidëve. Por a e dini se: Që mund të ketë një “pemë hëne” pranë jush.

Ju ndoshta dini se: Disa qytetërime njerëzore përdorën hënën për të shënuar muajt, numërimin e ditëve në mes të hënës së re (ose faza të tjera të zgjedhjes). Por a e dini se: Hëna ka zonën e saj të kohës.

Ju ndoshta dini se: hëna nuk do të jetë rreth e rrotull përgjithmonë si Toka, ajo ndoshta është e destinuar të humbasë në zjarret e diellit, dhe kështu ajo të konvertohet në një gjigant të kuq. Por a dini se: Hëna po shkon më larg.

Ju ndoshta dini se: Hëna e plotë ushtron një tërheqje emocionale në mendjen e njeriut.
Por a e dini se: Në fakt, kjo nuk ndodh.