Zbulohen dy planetë të ri: Ekzoplanetët më të afërt të gjetur ndonjëherë

Shkencëtarët e NASA-s kanë gjetur dy planetë të ri, duke orbitur një yll vetëm 73 vjet dritë larg planetit Tokë.

Këta planetë misteriozë, shkruan Independent, janë pjesë e sistemit TOI-270, dhe “një dhuratë për të gjithë eksploruesit që kërkojnë botë të huaj”.

Dy planetë orbitojnë një yll që është vetëm 73 vjet dritë larg. Kjo i vendos ata midis ekzoplanetëve më të afërt të gjetur ndonjëherë, dhe gjithashtu më të vegjlit.

Këta planetë u zbuluan nga studiuesit që përdorin Satelitin Eksplorues Ekzoplanet të NASA-s (TESS), i cili u hodh në hapësirë në vitin 2018.

TOI-270 është më i madh se planeti ynë. Independent shprehet se ky planet është i ngjashëm me Tokën ose Marsin dhe se një tjetër është më i mëdhe dhe me  shumë gaz si Saturni dhe Jupiteri.

Shkencëtarët shpresojnë të gjejnë planetë tjerë të ngjashëm.

View this post on Instagram

Follow 👉 @rrelosone ⠀ .⠀ It’s Official: #Astronomers discovered two new Earth-like planets near one of our closest stars, just 12 light years away! – 💦 in the habitable zone! 🔭✨ .⠀ • Their data clearly show the existence of two planets. "The two planets resemble the inner planets of our solar system," explains lead author Mathias Zechmeister of the Institute for Astrophysics at the University of Göttingen. "They are only slightly heavier than Earth and are located in the so-called habitable zone, where water can be present in liquid form.”⠀ • The astronomers suspect that the two planets could be part of a larger system. "Many stars are apparently surrounded by systems with several planets," explains co-author Professor Stefan Dreizler ⭐️⠀ Credit: @UniversityofGöttingen⠀ .⠀ Via @bosplanet⠀ .⠀ .⠀ .⠀ .⠀ .⠀ #space #science #nasa #cosmos #astronomy #astrophysics #universe #milkyway #solarsystem #nightsky #physics #perspective #astrophotography #nightphotography #planet #esa #nightphoto #stargazer #telescope #nebula #galaxy #carlsagan #cosmicperspective #stars #hubble #neildegrassetyson #spacex #spaceart #elonmusk

A post shared by ARMEND XANI 🔭🎬 (@rrelosone) on