Shpresa Rama në Forumin e parë Rinor Grek-Kosovar

Forumi Rinor Grek-Kosovar i Rinisë, një iniciativë pioniere në rajon, organizuar nga Kolegji i Qytetit / Fakulteti Ndërkombëtar i Universitetit të Sheffieldit në Selanik dhe Forumi Rinor Eurobalkan me titullin :


“Diplomacia Rinore dhe Kulturore: Studentët Kosovarë në Selanik “, Synon, ndër të tjera, të lehtësojë lidhjen dhe rrjetëzimin e ndryshuesve, intelektualëve dhe ndërtuesve të paqes nga Ballkani Perëndimor dhe Greqia.

Forumi përfshin njerëz që përfaqësojnë të gjitha aspektet e sektorit të rinisë: studentët, prindërit, autoritetet lokale, zyrtarët e qeverisë, studiuesit, mësuesit, reporterët, artistët, sipërmarrësit. Ndër figurat publike të paraqitura është edhe Shpresa Rama, këshilltare politike në Ministrinë e Kulturës, Rinisë dhe Sporteve të Kosovës.


“Duke ardhur nga qyteti historik i Vushtrrisë, zonja Rama nuk është një politikane e zakonshme ; me studime pasuniversitare në Menaxhimin e Kulturës dhe ka talent artistik për artet vizuele dhe letërsinë, këshilltarja e re ka bërë gjatë viteve të fundit përpjekje sistematike për të bërë ndryshime pozitive për të rinjtë në rajonin e saj, duke nisur iniciativa që nxisin arsimin, kulturën, artin dhe mësimin gjatë gjithë jetës.” Shkruan portali Grek medium.com transmeton Vizioni.Info.

Vlen të përmendet se Vushtrria është qyteti i parë kosovar me të cilin është lidhur Selaniku; Java e Kulturës, një projekt që arriti madje edhe Forumin e Paqes të Parisit 2018 si një praktikë e mirë në Rajon, ishte iniciativa e parë për të sjellë rininë kosovare dhe greke së bashku përmes aktiviteteve të përbashkëta kulturore dhe edukative.


Shpresa Rama, e njohur për angazhimin e saj në promovimin e arsimit, pjesëmarrjes së të rinjve dhe arteve, ishte ndër të parët që pranoi ftesën e Kordinatorit të ngjarjes, zonjës Mary Drosopulos, për të marrë pjesë në përgatitjen dhe aktivitetet pasuese të grupit të parë grek – Forumi rinor kosovar në Selanik. Për më tepër, lajmi i inaugurimit të “Këndit Shqiptar të Librit” në Bibliotekën Komunale të Selanikut nga Konsulli i Përgjithshëm Pavlina Evro-Ylli, Kryetari i Selanikut Yiannis Boutaris dhe Zëvendës Kryetari i Bashkisë së Kulturës znj. Elli Chrysidou, të cilat përkoi me datat e fazës përgatitore të Forumit, e frymëzoi atë për t’u bashkuar me iniciativën. Me një deklaratë publike që mirëpriti rininë rajonale në Forum, zonja Rama përgëzoi autoritetet lokale dhe me mirësi u ofroi për të pasuruar “Këndin Shqiptar të Librit” me libra nga Kosova, në një gjest simbolik të miqësisë dhe bashkëpunimit mes Vushtrrisë dhe Selanikut. Zonja Rama pritet të vizitojë bibliotekën personalisht në vizitën e saj të ardhshme në Greqi, e ftuar nga zonja Mary Drosopulos, me të cilët do të diskutojë hapat e ardhshëm të kësaj sinergjie premtuese.

Forumi i parë Grek-Kosovar i Rinisë do të mbahet në Auditorin e Kolegjit të Qytetit Grek, Leontos Sofou 3, më 28 maj 2019, në orën 18:00./Vizioni.Info/