Zbulohet një planet në sistemin diellor, më i largëti që është vërejtur ndonjëherë(foto)

Një ekip astronomësh ka zbuluar trupin më të largët të vërejtur ndonjëherë në Sistemin tonë Diellor. Është objekti i parë i sistemit diellor që është zbuluar në një distancë që është më shumë se 100 herë më larg se Toka është nga Dielli.

Për objektin e ri u njoftua të hënën më 17 dhjetor 2018 nga Qendra e  Bashkimit Ndërkombëtar Astronomik dhe i është dhënë emërtimi i përkohshëm 2018 VG18. Zbulimi u bë nga Scott S. Sheppard i Carnegie, nga David Tholen i Universitetit të Hawaii dhe Chad Trujillo i Universitetit të Arizonës Veriore.

2018 VG18, i quajtur ndryshe “Farout” nga ekipi zbulues për vendndodhjen e tij jashtëzakonisht të largët, është në rreth 120 njësi astronomike (AU), ku 1 AU është përcaktuar si distanca midis Tokës dhe Diellit. Objekti i dytë më i largët i vëzhguar në sistemin diellor është Eris, rreth 96 AU. Plutoni është aktualisht në rreth 34 AU, duke e bërë 2018 VG18 më shumë se tre herë e gjysmë më larg se planeti Xhuxh, Xhuxhi i cili është më i famshëmi në Sistemin Diellor.

Sistemi Diellor, duke treguar distancen në shkallë astronomike te xhuxhit 2018 VG18, me nofkën “Farout”, Distanca në krahasim me objektet e tjera të njohura të Sistemit Diellor.
Ilustrimi nga Roberto Molar Candanosa dhe Scott S. Sheppard 

2018 VG18 u zbulua si pjesë e kërkimit të vazhdueshëm të ekipit për objekte shumë të largëta të Sistemit Diellor, duke përfshirë Planetin X të dyshuar, i cili nganjëherë quhet gjithashtu Planet 9. Në tetor, i njëjti grup hulumtues njoftoi zbulimin e një objekti tjetër të largët të Sistemit Diellor, i quajtur 2015 TG387  me nofkën “The Goblin”, sepse u pa për herë të parë pranë Halloween. Goblin u zbulua në rreth 80 AU dhe ka një orbitë që është në përputhje me një planet te fshehtë te Tokës, nje Super-Tokë në skajet shumë të largëta të Sistemit Diellor.

Ekzistenca e një planeti të nëntë të madh në skajet e Sistemit Diellor u propozua për herë të parë nga ky ekip kërkimor në vitin 2014, kur zbuluan 2012 VP113, të quajtur Biden, që aktualisht është afër 84 AU.

2015 TG387 dhe 2012 VP113 nuk i afrohen kurrë planetit gjigand të Sistemit Diellor, si Neptuni dhe Jupiteri, që të ketë ndërveprime të rëndësishme gravitacionale me ta. Kjo do të thotë se këto objekte jashtëzakonisht të largëta mund të jenë provat e asaj që po ndodh në sipërfaqet e jashtme të Sistemit Diellor. Ekipi nuk e njeh mirë orbitën e 2018 VG18, kështu që ata nuk kanë qenë në gjendje të përcaktojnë nëse kjo tregon shenja të formimit të Planet X.

“2018 VG18 është shumë më i largët dhe më i ngadalshëm se çdo objekt tjetër i zbuluar ne Sistemin Diellor, kështu që do të duhen disa vite për të përcaktuar plotësisht orbitën e tij”, tha Sheppard. “Por ky objekte u gjet në një vend të ngjashëm në qiell me objektet e tjera të njohura të Sistemit Diellor, duke sugjeruar se mund të ketë të njëjtin lloj orbite që shumica e tyre bëjnë. Ngjashmëritë orbitale të treguara nga shumë objekte të vogla dhe të largëta të Sistemit Diellor ishin katalizator për pohimin tonë fillestar se ka një planet të largët, masiv në disa qindra AU që i mban këto objekte të vogla “.

“E gjitha që ne dimë aktualisht rreth 2018 VG18 është distanca e tij ekstreme nga Dielli, diametri i përafërt i tij dhe ngjyra e tij”, shtoi Tholen. “Për shkak se objekti 2018 VG18 është kaq i largët, orbiton shumë ngadalë, ndoshta duke marrë më shumë se 1.000 vjet për të përfunduar një udhëtim rreth Diellit “.

Imazhet zbuluese të 2018 VG18 u morën nga teleskopi japonez Subaru 8 metërsh, i cili është i vendosur në majë të Mauna Kea në Hawaii. Imazhet u moren me daten  10 nëntor 2018.

Imazhet zbuluese të 2018 VG18, të quajtur “Farout”, nga Teleskopi Subaru më 10 nëntor 2018. Farout lëviz midis dy imazheve të zbulimit, ndërsa yjet e sfondit dhe galaksitë nuk lëvizin gjatë një ore midis imazheve. Imazhi është puna e Scott S. Sheppard dhe David Tholen.

Pasi u gjet objekti 2018 VG18,  duhej të rishikohej për të konfirmuar natyrën e tij shumë të largët. 2018 VG18 u pa për herë të dytë në fillim të dhjetorit në teleskopin Magellan në Observatorin Las Campanas të Carnegie në Kili. Këto vëzhgime u kryen nga ekipi me studentë të diplomuar Will Oldroyd të Universitetit të Arizonës Veriore. Gjatë një jave ata monitoruan 2018 VG18 me teleskopin Magellan për të siguruar rrugën e tij në të gjithë qiellin dhe për të marrë vetitë e tij themelore fizike si shkëlqimi dhe ngjyra.

Vëzhgimet e Magellanit konfirmuan se 2018 VG18 është rreth 120 AU, duke e bërë atë objektin e parë të Sistemit Diellor të vëzhguar përtej 100 AU. Ndriçimi i tij sugjeron që është rreth 500 km në diametër, duke e bërë atë sferike në formë, dhe një planet xhuxh. Aij ka një ngjyrë të kuqërremtë, një ngjyrë që zakonisht lidhet me objekte të pasura me akull.

“Ky zbulim është me të vërtetë një arritje ndërkombëtare e kërkimeve duke përdorur teleskopët e vendosur në Hawaii dhe Kili, të operuar nga Japonia, si dhe nga një konsorcium i institucioneve kërkimore dhe universiteteve në Shtetet e Bashkuara”, përfundoi Trujillo. “Me kamerat e reja digjitale me fusha të gjera në disa nga teleskopët më të mëdhenj në botë, ne jemi duke eksploruar më në fund skajet e Sistemit Diellor, përtej Plutonit”.

Teleskopi Subaru është në pronësi dhe operohet nga Japonia dhe aksesi i vlefshëm i teleskopit që ekipi ka marrë falë një kombinimi në kohën e caktuar për Universitetin e Hawaii, si dhe për Fondacionin Kombëtar të Shkencës të SHBA-s (NSF) përmes shkëmbimeve të kohës teleskopike midis Observatorit Kombëtar te Astronomisë Optike (NOAO) dhe Observatorit Kombëtar Astronomik te Japonisë (NAOJ).

Koncept artistik i objektit 2018 VG18, me nofkën “Farout”, me një shkallë të objekteve të tjera të Sistemit Diellor. Ilustrimi i Roberto Molar Candanosa është mirësjellje nga Instituti Carnegie për Shkencën.

High Resolution images are available > here. <

This research was funded by NASA Planetary Astronomy grants NNX17AK35G and 80NSSC18K1006.

Based, in part on data collected at Subaru Telescope, which is operated by the National Astronomical Observatory of Japan. This work includes data gathered with the 6.5-meter Magellan Telescopes located at Carnegie’s Las Campanas Observatory in Chile.Scientific Area: Earth & Planetary ScienceReference to Person: Scott SheppardReference to Department: Terrestrial MagnetismNews Topic: Earth/Planetary Science