Çfarë është një orbitë?

Një orbitë është një rrugë, është rruga qe një objekt shkon rreth nje objekti tjetër ne hapësirë. Hena bën nje orbite rreth Tokes. Ju jeni ne nje orbite tani! Kjo per shkak se Toka po ndjek nje orbite rreth diellit. Stacioni Nderkombetar i Hapesires rrotullohet Tokes. Nje objekt ne orbite eshte quajtur nje satelit. Nje satelit mund te jete i natyrshem, si hena. Mund te jete bere nga njeriu, si stacioni i hapesires. Toka eshte nje satelit natyral i diellit.

Planetet, kometat,asteroidet dhe objektet e tjera rrotullohen rreth diellit. Shume planete gjithashtu kane hena. Keto hena kane orbitat rreth planeteve te tyre.
Çfare forme ka nje Orbite?
Nje orbite eshte nje rruge e lakuar, si nje rreth ose nje ovale. Orbita e nje komete eshte shume e gjate dhe e holle. Ndonjehere kometat kur jane afer diellit levizin shume shpejt. Shumicen e kohes ajo eshte larg nga dielli dhe leviz me ngadale. Orbita e henes eshte pothuajse rrethore.
Si qendron nje objekt ne Orbite?
Nje objekt leviz ,do te vazhdoje levizjen nese diçka e shtyn apo e terheq mbi te. Kjo eshte quajtur si ligji i pare i levizjes se Njutonit. Pa gravitet, nje satelit do te fluturoje jashte ne hapesire. Me gravitet, nje satelit eshte vazhdimisht i terhequr prapa ne drejtimin e Tokes apo nje objekti tjeter qiellor. Kjo terheqje i mban satelitet ne orbite rreth tokes dhe ne cdo objekt tjeter ne hapesire,per ato trupa qiellor qe kane gravitet.

Pika kur nje planet eshte ne piken me te afert me diellir quhet Aphelion,pike kur eshte me larg quhet Perihelon. Fotoja: NOOA.

Lartesia eshte se sa larg eshte dicka. Objektet ne lartesi te ndryshme levizin me shpejtesi te ndryshme ne orbite. Stacionin e hapesires leviz rreth 200 milje siper Tokes. Ne ate lartesi, stacionit leviz rreth 17,500 milje ne ore. Ban nje orbite rreth tokes cdo 90 minuta. Hena eshte shume me larte, rreth 250,000 milje nga Toka. Ajo ben nje orbite cdo 28 dite . Toka ben nje orbite rreth diellit per nje vit. Pluto ben nje orbite rreth diellit cdo 248 vjet tokesore.