NASA planifikon rikthimin në Hënë, fton kompani amerikane për bashkëpunim

Nëntë kompani amerikane tani kanë të drejtë të ofrojnë aplikimin e tyre për shpërndarjen e NASA-s në sipërfaqen e hënës nëpërmjet kontratave të Shërbimeve Tregtare të Pagesave të Shitjeve (Lunar Payload Services), si një nga hapat e parë drejt studimit shkencor afatgjatë dhe eksplorimit njerëzor të Hënës dhe eventualisht Marsit.

”Ne po kthehemi në Hënë, për të qëndruar, dhe nëntë kompani amerikane do të punojnë në zhvillimin e teknologjive për të arritur atje. Ata do të bëjnë oferta për kontrata për të ofruar ngarkesat shkencore dhe të teknologjisë, duke hapur rrugën për t’i dërguar njerëzit në Hënë dhe në Mars”, theksohet më tej në njoftimin e NASA-s.

Këto kompani do të jenë në gjendje të bëjnë ofertën për shpërndarjen e ngarkesave të shkencës dhe të teknologjisë për NASA-n, duke përfshirë integrimin e ngarkesës dhe operacionet, nisjen nga Toka dhe uljen në sipërfaqen e Hënës, njofton Klan Kosova.

NASA pret të jetë një nga shumë klientë që do të përdorin këto shërbime komerciale ulje.

“Njoftimi i sotëm shënon progres të prekshëm në kthimin e Amerikës në sipërfaqen e Hënës për të qëndruar”, tha administratori i NASA Jim Bridenstine.

“Risi e kompanive të hapësirës ajrore të Amerikës, të lidhur me qëllimet tona të mëdha në fushën e shkencës dhe eksplorimit njerëzor, do të na ndihmojnë të arrijmë gjëra të mrekullueshme në Hënë dhe t’i përcjellim edhe në Mars”.

Kontratat e Shërbimeve të Pagesave të Ngarkesave të Huaja Tregtare janë dorëzime të pafundme, kontrata pa afat të caktuara me një vlerë të kombinuar maksimale të kontratës prej 2.6 miliardë dollarë gjatë 10 viteve të ardhshme.

Agjencia do të shikojë një numër faktorësh kur krahasojnë ofertat, siç janë fizibiliteti teknik, çmimi dhe orari.

Ngarkesat e huaja mund të fluturojnë në këto misione të kontraktuara që në fillim të vitit 2019.