Sinjalet dhe fotot e para nga InSight i Nasa-s

InSight i NASA-s ka dërguar sinjale në Tokë duke treguar se panelet e saj diellore janë të hapura dhe mbledhin dritën e diellit në sipërfaqen e Marsiane. Orbiteri i NASA-s në Mars dergoje sinjalet, të cilat u pranuan në Tokë rreth orës 5:30 të mëngjesit. PST (ora 8:30) EST. Vendosja e panelit diellor siguron që anija kozmike do të rimbushë bateritë çdo ditë. Odisea transmetoi gjithashtu disa imazhe që tregonin vendin e uljes së InSight.

This slideshow requires JavaScript.

“Ekipi i InSight mund të pushojë pak më lehtë sonte, tani që e dimë se panelat diellore të anijeve hapen dhe mbushin bateritë”, tha Tom Hoffman, menaxher i projektit InSight në Laboratorin Jet Propulsional të NASA-s në Pasadena të Kalifornisë, i cili udhëheq misionin. “Është bërë një ditë e gjatë për ekipin, por nesër fillon një kapitull i ri emocionues për InSight: operacionet në sipërfaqën e Marsit dhe fillimi i fazës së vendosjes së instrumenteve”.

This slideshow requires JavaScript.

Pnelet dillore binjake të InSight-it janë secila prej 7 metrash të gjerë; kur ata janë të hapur. Marsi ka rrezet e diellit më të dobëta se Toka sepse është shumë më larg nga Dielli. Por lander nuk ka nevojë shumë për të vepruar: Panelet sigurojnë 600 deri në 700 vat në një ditë me qiell të qartë, të mjaftueshme për të mbushur instrumentet e tij që të kryejnë eksperimentet shkencore në Planetin e Kuq. Edhe kur pluhuri mbulon panelet – që është një dukuri e zakonshme në Mars – ata do të jenë në gjendje të sigurojnë të paktën 200-300 vat.

Panelet janë modeluar në ato që përdoren sipas Phoenix Mars Lander të NASA-s, megjithëse InSight-i janë pak më të mëdha për të siguruar më shumë prodhim të energjisë dhe për të rritur fuqinë e tyre strukturore. Këto ndryshime ishin të domosdoshme për të mbështetur operacionet për një vit të plotë Marsian.

Në ditët në vijim, ekipi i misionit do të heqë dorë nga krahu robotik i InSight dhe do të përdorë kamerën e bashkangjitur për të parakaluar fotografitë në mënyrë që inxhinierët të vendosin se ku të vendosin instrumentet shkencore të anijes. Do të duhen dy deri tre muaj para se këto instrumente të vendosen plotësisht dhe t’i kthejnë të dhënat.

Ndërkohë, InSight do të përdor sensorë të motit dhe magnetometër për të marrë lexime nga vendi i tij i uljes në Elysium Planitia – shtëpia e tij e re në Mars.

InSight është pjesë e Programit të Zbulimit të NASA-s, i menaxhuar nga agjencia Marshall Space Flight Center në Huntsville, Alabama. Hapësira e Lockheed Martin në Denver ndërtoi anijen InSight, duke përfshirë fazën e saj të lundrimit në hapsire dhe landerin gjithashtu.

Një numër partnerësh evropianë, duke përfshirë Qendrën Franceze (CNES), Institutin e Physique du Globe de Paris (IPGP) dhe Qendrën Gjermane të Hapësirës ajrore (DLR), po mbështesin misionin InSight. CNES dhe IPGP ofruan instrumentin e Eksperimentit Sizmik për Strukturën e Brendshme (SEIS), me kontribute të rëndësishme nga Instituti Max Planck për Kërkimin e energjis Diellore (MSHP) në Gjermani, Instituti Zviceran për Teknologji (ETH) në Zvicër, Kolegji Imperial dhe Universiteti i Oksfordit Mbretëria e Bashkuar dhe JPL. DLR siguroi instrumentin e Pakos së Ngrohjes dhe Fizikes (HP3), me kontribute të rëndësishme nga Qendra Kërkimore e Hapësirës (BQK) e Akademisë Polake të Shkencave Astronomike në Poloni. Centro de Astrobiología (CAB) e Spanjës furnizoi sensorët e erës./vizioni.info/

For more information about InSight, visit: https://mars.nasa.gov/insight/