A e dini pse uraganët e fuqishëm nuk e godasin Evropën?

Amerika Veriore dhe Qendrore shohin më shumë uragane nga maji ose qershor deri në nëntor dhe shkencëtarët kanë paralajmëruar se ndryshimi i klimës mund t’i bëjë këto stuhi më të fuqishme dhe intensive.
Që nga viti 2000, Florida ka parë mbi 79 uragane – ndërkohë që Evropa nuk ka pasur një stuhi në më shumë se 50 vjet, por kjo së shpejti mund të ndryshojë.

Shikoni videon më lart për të mësuar se si disa pjesë të botës shmangin stuhitë tropikale dhe uraganet.

Vetëm të shkoni në Evropë ose në bregun perëndimor të Shteteve të Bashkuara. Këto zona rrallë shohin uragane të plota. Por kjo së shpejti mund të ndryshojë.

Ndërsa Uragani Willa forcon në një stuhi të Kategorisë 5 dhe forcon rrugën e saj drejt bregut perëndimor të Meksikës, shikoni videon e mësipërme për të gjetur se përse uraganet rrallë kanë goditur pjesë të caktuara të botës, transmeton lajmi.net.

Evropa nuk ka pasur një stuhi në bregun e saj për më shumë se 50 vjet. Tani mos merrni ide të gabuara. Sezoni i uraganeve ende sjell një dozë të fuqishme të erës dhe shiut. Por Evropa ka diçka që Amerika e Veriut nuk e ka, kur është fjala për mbrojtjen kundër uraganeve. Vendndodhja.

Uraganet zakonisht formohen në brigjet e Afrikës Perëndimore, ku uji i ngrohtë pranë Ekuatorit dhe lagështia e lartë krijojnë kolona të ajrit që shpejtë rriten. Është receta e përsosur për një stuhi. Kjo është arsyeja pse një stuhi tropikale mund të rritet me shpejtësi në stuhi kur të marshon në Atlantik.

Tani normalisht uraganet nxiten në një udhë drejt perëndimit nga erërat e fuqishme, të shkaktuara nga rrotullimi i Tokës. Kjo është arsyeja pse Evropa si dhe Bregu Perëndimor i SHBA-së, rrallë përjetojnë uragane të fuqishme. Por kjo nuk është e gjithë historia.

Në mënyrë që një stuhi të drejtohet drejt Evropës, diçka e rëndësishme duhet të ndodhë. Ajo duhet të udhëtojë me të vërtetë larg Veriut me rreth 200 milje. Sapo një sistem stuhie arrin 30 gradë në veri, ai ndeshet me rrjedhën subtropikale.

Që lëviz në drejtimin e kundërt të erërave. Dhe për këtë arsye, rrahjet e stuhisë Lindore zbuten. Kjo do të thotë më pak energji në dispozicion për të ushqyer stuhinë. Dhe si rezultat, ajo fillon të vdesë poshtë nga koha kur ajo i drejtohet Evropës. Megjithëse nuk është më stuhi, ajo ende është një stuhi e vogël.

Ndërsa rriten temperaturat sipërfaqësore globale, ajo gjithashtu do të rrisë temperaturën e sipërfaqes së detit në Atlantikun e Veriut.

Cili studiues vlerëson mund të kontribuojë në një rritje të numrit të stuhive të forcës së stuhive që arrijnë në Evropë. Disa ekspertë parashikojnë se deri në fund të shekullit 21, Evropa mund të përjetonte mesatarisht 13 stuhi të fuqishme çdo vit gjatë stinës së stuhisë.