Disa përgjigje për pytjet më të shpeshta për Asteroidet

Cili është dallimi mes një asteroidi dhe një komete?

Dallimi kryesor midis asteroideve dhe kometave është përbërja e tyre, si në atë që janë bërë. Asteroidet përbëhen nga metale dhe materiale shkëmbore, ndërsa kometat përbëhen nga akulli, pluhuri dhe materiali shkëmbor. Të dy asteroidet dhe kometat u formuan herët në historinë e sistemit diellor rreth 4.5 miliard vjet më parë. Asteroidët u formuan shumë më afër Diellit, ku kishte shumë temperatura te larta që vajrat të shkriheshin. Kometat u formuan më larg nga Dielli, ku vajrat nuk do të shkriheshin. Kometat që i afrohen Diellit humbasin materialin e tyre me secilën orbitë, sepse disa prej akullit të tyre shkrihet dhe avullohet qe ne e shohim në form të një bishti.

A ka zbritur ndonjë anije kozmike në një asteroid?

Po, më 12 shkurt 2001 kontrollorët e fluturimit u ulën me anijen kozmike të NASA-s në një asteroid të quajtur Eros. Ishte anija e parë hapësinore e cila e kishte qellim të orbitonte dhe ta prekte sipërfaqen e një asteroidi. NEAR filloi të orbitonte Erosin një vit para zbarkimit, më 14 shkurt 2000. Anija kozmike gjithashtu mblodhi fotografi nga afër dhe mati madhësinë dhe formën e Eros-it para uljes.

A mundet një asteroid të godas Tokën?

Po! Është e mundur që një asteroid të godasë Tokën një ditë, por gjasat për të ndodhur kjo janë shumë të vogla. Shumica e asteroideve ndodhen në rripin e asteroideve dhe qëndrojnë në mes të orbitave të Marsit dhe Jupiterit, që është shumë larg prej nesh. Megjithatë, disa kanë një orbit e cila ndonjehere i bën të afrohen më afër Tokës. Astronomët gjithmonë shikojnë qiellin dhe disa prej tyre ja të specializuar në ndjekjen e këtyre asteroideve. Nëse një asteroid rrezikon të godas Tokën, gjasat janë që ne me teknologjin qe zotrojm sot do të dimë për atë shum vite para se të ndodh dhe do të kishim shumë kohë për të planifikuar një lloje mbrojtje.

A është e mundur të ecet në një asteroid si në disa filma?

Meqenese asteroidet jane zakonisht te vogël, graviteti i tyre eshte shume i dobet. Një astronaut që do qëndronte mbi një asteroid do të peshonte shumë pak dhe me shum do të notonte se sa të ecte.

A është e mundur qe asteroidët të kenë hënë?

Po, asteroidët mund të kenë hënë! Një asteroid-hënë e quajtur Dactyl u zbulua duke orbitur Ida nje asteroid me i madh. Dactyl është vetëm rreth 1.5 km i gjerë, ndërsa Ida është rreth 21km. Që atëherë, disa hëna të tjerë janë zbuluar duke orbitur asteroidet. Në vitin 1999, një hënë e gjerë 10km e quajtur Petit-Prince u zbulua rreth asteroidit 45 Eugenia. Në vitin 2000, Pulcova, asteroidi i gjerë prej 100 km u zbulua të ketë hënën e vet, rreth 11 km të gjerë.

Cili është asteroidi më i madh?

Asteroidi më i madh quhet Ceres. Ai është rreth një e katërta e madhësisë së hënës se Tokes dhe orbiton diellin midis Marsit dhe Jupiterit në një rajon të quajtur rrip i asteroideve. Ndryshe nga asteroidet më të shumtë, Ceres është formë sferike. Ceres u zbulua nga astronomi italian Giuseppe Piazzi në vitin 1801 kur ai kërkoi një planetë që parashikohej të ekzistonte mes Marsi dhe Jupiteri.

Cili është rripi i asteroideve?

Rripi i asteroidit është një hapësirë midis orbitave të Marsit dhe Jupiterit ku shumica e asteroideve në Sistemin tonë Diellor gjenden në orbitë me Diellin. Rripi i asteroideve ndoshta përmban miliona asteroide. Astronomët mendojnë se rripi i asteroideve përbëhen nga materiali që kurrë nuk është në gjendje të formohet në një planet, edhe pse kan ardhur nga mbetjet e një planeti që shpërtheu shumë kohë më parë. Asteroidet në rripin e asteroideve vijnë në një madhësi të ndryshme. Disa janë shumë të vogla (më pak se një milje), ndërsa të tjerët janë mjaft të mëdha. Asteroidi më i madh quhet Ceres. Është rreth një e katërta e madhësisë së hënës sonë. Është një planet xhuxh.

Çfarë janë asteroidet?

Asteroidet janë objekte shkëmbore-metalike që variojnë nga madhësia e gurëve deri në rreth 600 kilometra. Megjithëse orbitojnë Diellin, ato janë shumë të vogla për t’u konsideruar si planetë. Asteroidët mendohet të jenë material i mbetur nga formimi i sistemit tonë diellor. Shumica janë gjetur në Rripin Asteroideve, një unazë në formë donutesh, që shtrihet midis orbitave të Marsit dhe Jupiterit. Astronomët kanë identifikuar gjithashtu një grup asteroidësh orbita e të cilëve takonë orbitën e Tokës. Disa qindra mijë asteroidë dihet se ekzistojnë në Sistemin tonë Diellor, dhe shumë prej tyre ende duhet të zbulohen. Shumica e asteroideve të pazbuluara janë ato më të vogla (më pak se 100 km) të cilat janë më të vështira për t’u zbuluar. Është vlerësuar se ka mbi një milion nga këto asteroide të vogla.A.X./vizioni.info\