Observatori i dytë më i madh në botë

Observatori Arecibo, vendndodhja e të cilit është në Puerto Rico, është radio teleskopi i dytë më i madh në botë .Për shkak se radioteleskopët mund të punojnë në të gjitha kohët dhe në të gjitha llojet e motit, observatori punon 24 orë.

Ndërsa observatori bën shumë punë astronomike, ndoshta është më i famshëm për të qenë vendi i mesazhit të madh të Kërkimit për Inteligjencë Tokësore (SETI) drejtuar në grupin M13 në vitin 1974.

Përveç punës së saj shkencore, Arecibo është i njohur për skenën e një lufte klimaterike në “Goldeneye”, një film i James Bond 1995 me protagonist Pierce Brosnan.

Teleskopi është pjesë e Qendrës Kombëtare të Astronomisë dhe Jonosferës. Fondacioni Kombëtar i Shkencës ka një marrëveshje bashkëpunimi me tre entitetet që veprojnë atë: SRI International, Shoqata e Universitetit për Hulumtime Hapësinore dhe Universiteti Metropolitan i Porto Rikos (UMET).

Në shkurt të vitit 2018, Fondacioni Kombëtar i Shkencës – i cili ka siguruar pjesën më të madhe të financimit të observatorit që nga vitet 1970 – njoftoi se do të ulë kontributin e tij vjetor nga 8 milion në 2 milionë dollarë nga FY2023. Në prill 2018, Universiteti i Floridës Qendrore në Orlando mori menaxhimin dhe operacionet e observatorit.

Pesë dekada më parë, shkencëtarët kërkuan një radioteleskop që ishte afër ekuatorit, sipas faqes së internetit të Arecibo. Ky vendndodhje do të lejonte teleskopin të gjurmonte planetet që kalonin lart, duke analizuar natyrën e jonosferës – shtresa e atmosferës në të cilën grimcat e ngarkuara prodhojnë aurorat..

William Gordon i Universitetit Cornell, i cili ndoqi studimet atmosferike, ishte një nga forcat kryesore pas ndërtimit të Arecibo dhe drejtori i saj i parë. Teleskopi u ndërtua në një zonë të gëlqerore që “siguronin një gjeometri natyrore”.

Pjata reflektuese është 305 metra në diametër, thellësi 167 metra dhe mbulon një sipërfaqe prej rreth 20 hekrarë. Një platformë trekëndore është pezulluar 450 metra (137 m) mbi pjatën nga tre kulla konkrete. Platforma mban krahun e drejtimit, një kub që përmban dy subreflektorë dhe një sërë antenash që mund të përshtaten me një brez të ngushtë frekuencash.

Arecibo ishte radio teleskopi më i madh deri në korrik 2016, kur Kina përfundoi pjatën gjigante të FAST-it (Aperture Telescope) prej pesë qindra metrash. Kjo pjatë sa madhësia e 30 fushave të futbollit – është e gjerë 1,650 metra (503 m).

Më 20 shtator 2017, uragani Maria shkatërroi ishullin e Puerto Rikos, duke dëmtuar Observatorin Arecibo. Stuhia e Kategorisë 4 vrau qindra njerëz dhe shkaktoi ndërprerje të përhapura të energjisë elektrike që zgjati për muaj të tërë. Fuqia për observatorin u rivendos më 9 dhjetor 2017.

Mesazhi i Arecibo
Arecibo transmetoi një mesazh piktor në hapësirë në vitin 1974, duke synuar për M13 – një grup globular me yje. Do të duhet pak kohë për të arritur mesazhin, pasi M13 është rreth 21,000 vite dritë larg.

Asteroid 2012 LZ1 është afërsisht sferike dhe rrotullohet një herë rreth çdo 10 deri në 15 orë. Ky imazh i detajuar është marrë më 19 korrik 2012 nga hulumtuesit në Observatorin Arecibo në Porto Riko, kur asteroidi ishte 10 milionë kilometra. Rezuliconi është 7.5 metra, ekuivalente me të parë një ndeshje basketboll në qytetin e Nju Jorkut nga Porto Riko.
Sipas SETI, transmetimi është përafërsisht njëjtë si një transmetim omnidirecional prej 20 trilionë vat. Në terma të thjeshtë, transmetimi do të jetë i dukshëm vetëm për çdo marrës në galaktikë që është afërsisht me të njëjtën madhësi si antena në Arecibo.

“Ne e përkthyem mesazhin e radio-frekuencave në një ton të zhurmshëm audio që u transmetua gjatë fjalimeve në ceremoni. Kur filloi [toni], shumica e audiencës u ngritën spontanisht dhe u larguan nga tendë dhe vështruan në teleskop” kujton drejtorin e kaluar Arecibo Harold Artizanatit në një raport për shtyp i Universitetit Cornell që shënon përvjetorin e 25-të. Në dekadat pasuese, SETI e ka trumbetuar mesazhin si një hap të rëndësishëm për të kuptuar sfidat e komunikimit me të huajt. “Ndonëse nuk ka gjasa që kjo kërkesë e shkurtër do të sjellë një përgjigje, eksperimenti ishte i dobishëm në marrjen e mendimit për vështirësitë e komunikimit në hapësirë, kohë dhe një boshllëk të gjerë kulturor,” shkruante SETI në faqen e saj elektronike. Ndjekja e asteroideve, eksoplaneteve Këto ditë, Arecibo përdoret shpesh për të gjetur asteroidë që po lëkunden pranë Tokës. Observatori fokusohet në ato që mund të paraqesin rrezik për planetin, duke bërë përpjekje për të matur me saktësi madhësitë e tyre për të vlerësuar ndikimin e mundshëm që mund të ketë. Në vitin 2013, për shembull, observatori vëzhgoi mbërritjen e asteroidit 2012 DA14, i cili kaloi brenda 17,000 kilometrave të Tokës. Ishte një fluturim i afërt por NASA theksoi se asteroidi kalonte në një rrugë të sigurt. Përveç hulumtimit të asteroideve, Arecibo është gjithashtu vendi i Laboratorit të Përshtatshmërisë Planetare në Universitetin e Puerto Rikos në Arecibo. Grupi ka një katalog të planeteve të banueshme që ndjek numrin e planeteve të huaj në sisteme të tjera diellore që mund të jenë në zonën e Goldilocks ose në një zonë që nuk është shumë e nxehtë apo e ftohtë për jetën, yjeve të tyre përkatës.