Shkenctarët do të shohin kafshët e egëra nga ISS

Falë teknologjisë që kozmonautët po instalojnë në Stacionin Ndërkombëtar të Hapësirës, shkencëtarët do të kenë një pamje jashtëtokësore të breshkave foshnja dhe kafshëve të tjera të egra.
Në një shëtitje hapësinore të mërkurën (15 gusht), dy kozmonautë i bashkëngjiten antenave stacionit hapësinor si pjesë e një sistemi të gjurmimit të kafshëve për Bashkëpunimin Ndërkombëtar për Kërkimin e Kafshëve duke përdorur Hapësirën (ICARUS) Iniciativa. Sipas kësaj iniciative, studiuesit e biodiversitetit në Qendrën Max Planck-Yale (MPYC) për Lëvizjen e Biodiversitetit dhe Ndryshimin Global do të jenë në gjendje të monitorojnë kafshë të tilla si lakuriqët, breshkat e vogëla, papagallët dhe zogjë tjerë nga hapësira, sipas një deklarate nga Yale. Projekti është një bashkëpunim midis agjensive hapësinore ruse dhe gjermane.

Kjo nuk është hera e parë që kafshët janë përcjellur nga hapësira. Më parë, instrumentet me bazë hapësinore kanë ndihmuar në përcjelljen e migrimit të kafshëve dhe madje tregojnë se si speciet i përgjigjen ndryshimeve sezonale apo klimatike. Me këto përpjekje të reja, megjithatë, kërkuesit do të jenë në gjendje të shohin “jo vetëm aty ku është një kafshë, por edhe atë që po bën”, Martin Wikelski, strateg i shefit të Iniciativës ICARUS, drejtor i Institutit Max Planck për Ornitologjinë dhe bashkë- drejtor i MPYC, tha në deklaratë
Kjo nuk do të thotë që kërkuesit do të jenë në gjendje të shohin saktësisht se kur bebet breshka apo zogjëz hajnë, bën një zë ose një hap, por studiuesit do të marrin një pasqyrë shumë më të detajuar se si sillen këto popullime.

Për të marrë këto të dhëna të jashtëzakonshme, transmetuesit e bashkangjitur me kafshët në fushë do të dërgojnë një paketë të dhënash prej 223 bytesh deri në antenat në stacionin e hapësirës. Paketat e të dhënave do të dërgohen rreth katër herë në ditë, ose çdo herë që një transmetues hyn në rreze të stacionit hapësinor, hulumtuesit shpjeguan në deklaratë. Pas pranimit në stacionin e hapësirës, të dhënat do të dërgohen tek studiuesit në terren.

Transmetuesit do të dërgojnë të dhëna për çdo gjë nga përshpejtimi i kafshëve individuale; shtrirjen e tyre në fushën magnetike të Tokës; dhe kushtet specifike dhe moment-në-moment, si temperatura e ambientit, presioni i ajrit dhe lagështia, sipas deklaratës. Deri në fillim të vitit 2019, ekipi shpreson të ketë 1,000 prej këtyre transmetuesve në terren dhe studiuesit shpresojnë që në fund të fundit të rritet numri në 100,000. Deri në fillim të vitit 2019, hulumtuesit do të jenë në gjendje të fillojnë analizimin e të dhënave të grumbulluara.

“Në të kaluarën, studimet e gjurmimit kanë qenë të kufizuara, në të mirë, disa duzina në të njëjtën kohë ndjekin individët, dhe etiketat ishin të mëdha dhe leximet ishin të kushtueshme”, Walter Jetz, profesor i ekologjisë dhe biologjisë evolucioniste në Yale dhe bashkëdrejtues i MPYC, tha në deklaratë. “Në aspektin e shkallës dhe kostos, pres që ICARUS të tejkalojë atë që ka ekzistuar deri më sot, të paktën një urdhër të madhësisë dhe, një ditë, potencialisht disa urdhra. Ky sistem i ri përcjellës ka potencial për të transferuar studime të reja në këtë fushë.