Një defekt në sodën Parker në minutat e fundit bën që nisja të shtyhet për nesër

Siq ju kemi njoftuar edhe me herët sonda Solar Parker ishte të planifikuar të niset sot më 11 gusht, por një defekt në anije bëri që nisja të shtyhet për nesër.
NASA anuloi nisjen e misionit ambicioz të Parker Solar Probe në diell vetëm disa minuta përpara një ngritjeje të hershme të mëngjesit të së shtunës (11 gusht) për shkak të një anomali me raketën e madhe Delta IV .

Agjensia hapësinore anuloi nisjen për shkak të një anomali të minutës së fundit në raketën e Bashkuar Launch Alliance Delta IV Raketa e rëndë e cila do të niste Parker Solar Probe në 4:28 të EDT (0828 GMT), thanë zyrtarët e NASA-s. Misioni tani është planifikuar jo më herët se të dielën, më 12 gusht, në orën 3:31 të mëngjesit të ditës EDT (0731 GMT) gjatë një dritare që do të mbetet e hapur për 65 minuta. Ka një shans 60 për qind të motit të mirë për një nisje të së dielës, sipas ULA.

“Ekipi mori një alarm të lirimit të gazit të heliumit gjë që i nxorri jashtë,” tha Mic Woltman i Programit të Shërbimeve të Lansimit të NASA-s gjatë komentimit të drejtpërdrejtë të NASA TV pas anulimit të lansimit. “Ekipi po e vlerëson këtë dhe e shqyrton atë.”

Woltman shtoi se skuadra po shpreson për një kthesë 24 orëshe. “Kjo është e kushtëzuar nga procesi i largimit,” shtoi ai, duke iu referuar procedurës që do të adresojë anomalinë e presionit të heliumit. Nëse procesi nuk shkon mirë, ekipi do të shikojë një kthesë 48 orëshe dhe do të nisë herët anijën me 13 gusht.

Misioni i NASA-s prej 1.5 miliardë $ Parker Solar Probe do të përpiqet të fluturojë më pranë diellit dhe më shpejt se çdo anije kozmike tjetër në histori. Anija kozmike është projektuar për të fluturuar me atmosferën e jashtme super të nxehtë të diellit, të quajtur korona, për të studiuar erat diellore dhe stuhitë e diellit.

Misioni është emëruar nga shkencëtari i njohur diellor Eugene Parker dhe është i pari që NASA ka marrë emrin e një personi të gjallë.
NASA fillimisht kishte për qëllim të nisë Parker Solar Probe më 31 korrik, por agjencia dhe ULA vazhdimisht e shtynë ngritjen e anijës për të lejuar kohë për të zgjidhur çështjet me Delta IV të misionit të rëndë përforcues. Orari i nisjes për misionin aktualisht mbyllet më 23 gusht.