Mary Ross: Një figurë e fshehur

Kush ishte Mary G. Ross? Ajo ishte një tjetër figurë e fshehur, një matematikane dhe inxhiniere, roli i të cilës në kohën e hershme të shkencës amerikane është kryesisht i panjohur. Puna e saj e jetës festohet në 9 gusht 2018,nga Google Doodle.

Mary G. Ross ka lindur në qytetin e vogël të Park Hill, Oklahoma, e dyti nga pesë fëmijët e William Wallace dhe Mary Henrietta Moore Ross. Ajo ishte mbesa e madhe e shefit të Cherokee John Ross. Maria ishte një fëmijë i talentuar, ndërsa ishte ende një vajzë e re, ajo u dërgua për të jetuar me gjyshërit e saj në kryeqytetin e Tahlequah të Kombit Cherokee, ku ajo ndoqi shkollën fillore dhe të mesme.

Kur ishte 16 vjeç, Ross u regjistrua në Kolegjin e Mësuesve të Shkencave Verilindore në Tahlequah. Ajo fitoi një diplomë bachelor në matematikë në vitin 1928, në moshën 20 vjeçare.

Ajo mori diplomën e magjistraturës nga Kolegji i Kolegjit të Kolegjit në Greeley në vitin 1938, duke marrë “çdo klasë të astronomisë që ata kishin.”

Ross mësoi matematikë dhe shkencë në shkollat rurale Oklahoma për nëntë vjet, kryesisht gjatë Depresionit të Madh.

Në moshën 28 vjeç, ajo mori provimin e shërbimit civil për të punuar për Byronë e Punëve të Indisë (BIA) në Uashington, D.C, si një nëpunës statistikor. Në vitin 1937, ajo u riemërua si këshilltare e vajzave në Shkollën Indiane të Santa Fe-it, një shkollë amerikane në Santa Fe, New Mexico. Në gusht të vitit 1938 ajo përfundoi kërkesat për diplomën e saj të magjistraturës nga Colorado State College of Education në Greeley; ajo kishte ndjekur mësimet në verë ndërsa ishte mësuese. Ajo mori mësimet e astronomisë atje përveç leximit gjerësisht në fushën e saj të zgjedhur të matematikës.

Ajo u shpërngul në Kaliforni në vitin 1941 për të kërkuar punë pasi Shtetet e Bashkuara iu bashkuan Luftës së Dytë Botërore, sipas këshillave të babait të saj.

Ross u punësua si një matematikane nga Lockheed në vitin 1942. Ndërsa atje ajo filloi të punojë në ajropanin Lockheed P-38 Lightning. P-38 ishte një nga aeroplanët më të shpejtë të projektuar në atë kohë: ky ishte aeroplani i parë ushtarak që fluturonte më shpejt se 400 mph (640 km / h) në fluturim në nivel. Ross ndihmoi për të zgjidhur çështje të shumta të projektimit të përfshira me fluturim me shpejtësi të lartë dhe çështje të aeroelasticitetit. Megjithëse Ross preferonte të punonte në tema që kishin të bënin me fluturimet ndërplanetare të hapësirës, ajo më vonë tha se “Nëse e kisha përmendur atë në vitin 1942, besueshmëria ime do të ishte marrë në pyetje.” [9]

“Shpesh gjatë natës ishin katër prej nesh që punonin deri në orën 11:00”, kujton ajo më vonë. “Unë dhe lapsi im bënim shumë kërkime. Arti i pajsive të mia ishte i thejshtë sllajde dhe kompjuter Friden.”

Pas luftës, Lockheed e dërgoi atë në UCLA për një certifikim profesional në inxhinieri. “Ajo studioi matematikën për inxhinieri moderne, aeronautikë dhe raketa dhe mekanikë qiellore.” Ishte e pazakontë për një kompani që punësonte një grua për punë gjatë luftës për ta mbajtur atë deri të mbaronte lufta; “Gold” Ross vazhdoi të punonte për Lockheed.

Në vitin 1952, ajo u bashkua me Programin e Zhvillimit të Avancuar të Lockheed në Skunk Works e atëhershme, ku ajo punoi për “koncepte të projektimit paraprak për udhëtimin hapësinor ndërplanetar, fluturimet pa pilot, studimet më të hershme të orbitave satelitore për qëllime civile dhe mbrojtëse “.Ajo ka punuar në projektin e raketës Agena, dhe në konceptet e dizajnit paraprak për” misionet e fluturimit në Venerë dhe Mars “. [10]

Shumica e teorive dhe gazetave që dolën nga grupi, përfshirë ato nga Ross, janë ende të klasifikuara. Ndërsa ajo i tha gazetës së saj alma mater në vitet 1990, “Ne po merrnim teorinë dhe e bëmë atë të vërtetë”. Një nga rolet eminete të Ross ishte nga autorët e NASA Planetary Flight Handbook Vol. III, rreth udhëtimit hapësinor në Mars dhe Venerë. F.B./Vizioni.info/

Vizioni.info Author