Fakte për hënën e “ vdekur” të Jupiterit: Kalisto

Kalisto është një hënë e madhe që rrotullohet rreth Jupiterit. Ajo ka një sipërfaqe të lashtë dhe me kratere, duke treguar se proceset gjeologjike mund të jenë të vdekura. Megjithatë, ajo gjithashtu mund të mbajë një oqean nëntokësor. Është e paqartë nëse oqeani mund të ketë jetë në të, sepse sipërfaqja është shumë e vjetër. Do të duhet më shumë vëzhgime për këtë hënë të madhe për të qenë absolutisht të sigurt.

Hëna ka qenë subjekt i disa fluturimeve, duke përfshirë edhe misionin e Galileos në Jupiter në vitet 1990 dhe 2000. Një mision i ardhshëm i quajtur JUICE (Jupiter Icy Moon Explorer) do të fokusohet në tre hënat e akullta të Jupiterit , duke përfshirë Kaliston, për të marrë më shumë informacion rreth mjedisit të tij. JUICE pritet të lansohet në vitin 2030.

NASA ka një mision në Jupiter tani quajtur Juno. Ndërsa Juno është më i dizajnuar për të parë atmosferën dhe mjedisin e Jupiterit, ai ka marrë disa imazhe nga Kalisto nga distanca.

Hënat më të mëdha të Jupiterit – Io, Europa, Ganymede dhe Kalisto – njihen gjithashtu si hënat Galile, të emëruara pas Galileo Galileit, të cilët i zbuloi ato në vitin 1610. Që të katërat janë më të mëdha se Plutoni dhe Ganymede është hëna më e madhe në sistemin diellor, edhe më e madhe se Mercury.
Kur Galileo e ktheu teleskopin e tij në Jupiter më 7 janar 1610, atë që ai pa i befasoi të gjithë. Planeti nuk ishte i vetmi; kishte katër hënë që e rrethonin. Në atë kohë, besohej se Toka ishte i vetmi planet me një hënë. Për dy shekuj hënat e Jupiterit ishin (si një grup) i quajtur sipas Medicis, një familje e fuqishme politike italiane, sipas NASA-s. Individërisht ata u quajtën Jupiter I, II, III dhe IV, me “IV” duke iu referuar asaj që ne tani e quajmë Kalisto.

Zbulimi kishte jo vetëm implikime astronomike, por edhe fetare. Në atë kohë, Kisha Katolike përkrahte iden se Toka ishte në qendër dhe se gjithçka rrotullohet rreth saj, një ide e paraqitur në kohët e lashta nga Aristoteli dhe Ptolemeu. Vëzhgimet e Galileos për hënat e Jupiterit – si dhe vërejtja se Venera kalonte nëpër “faza” të ngjashme me hënën tonë – dha prova bindëse se jo gjithçka lëvizte rreth Tokës.

Ndërsa vëzhgimet teleskopike u përmirësuan, megjithatë, u shfaq një pikëpamje e re e universit. Hënat dhe planetet nuk ishin të pandryshueshme dhe të përsosura; për shembull, malet që shiheshin në hënë treguan se proceset gjeologjike kishin ndothur dikur tjetër. Gjithashtu, të gjithë planetet rrotulloheshin rreth diellit. Me kalimin e kohës, u zbuluan hënat rreth planeve të tjera – dhe hënave shtesë të gjetura rreth Jupiterit. Hënat Medici u riemëruan Io, Europa, Ganymede dhe Kalisto për të shmangur konfuzionin nga mesi i viteve 1800.

Faktet themelore
Mosha: Kalisto është rreth 4.5 miliardë vjeç, rreth të njëjtës moshë si Jupiteri. Kjo është objekti më me kratere në sistemin diellor, sipas NASA-s. Nuk ka pothuajse asnjë veprimtari gjeologjike në sipërfaqen e saj. Sipërfaqja nuk ka ndryshuar shumë që nga ndikimet fillestare që formuan sipërfaqen e saj 4 miliard vjet më parë.

Largësia nga Jupiter: Është më së largu nga hënat Galileiane. Kalisto orbiton Jupiterin në një distancë prej rreth 1,168,000 milje (1,880,000 kilometra).Hënës i duhen rreth shtatë ditë të tokës për të bërë një orbitë të plotë të planetit. Ajo gjithashtu përjeton më pak ndikime baticash sesa hënat e tjera të Galileas, sepse ai orbiton përtej rripit kryesor të rrezatimit të Jupiterit. Kalisto është mbyllur në mënyrë të menjëhershme nga forca e gravitetit të Jupiterit, kështu që e njëjta anë gjithmonë përballet me Jupiterin.

Madhësia: Në 3,000 milje (4,800 km) në diametër, Kalisto është pothuajse e njëjta me madhësinë e Merkurit. Është hëna e tretë më e madhe në sistemin diellor, pas Ganymede dhe Titan. (Hëna e Tokës është e pestë më e madhe, pas Io.)

Temperatura: Temperatura mesatare e sipërfaqes së Kalisto është minus 218.47 gradë Fahrenheit (minus 139.2 Celsius).
Vrojtimet hapsirë-kohë.
Ndërsa teleskopët u përmirësuan në mënyrë të konsiderueshme nga Epoka e Hapësirës së viteve 1960, ende ishte pak njohur Kalisto, sipas librit të vitit 2004 “Jupiter: Planet, Satelitët dhe Magnetosferën” (Cambridge, 2007). Nga çfarë astronomët mund të thonin, sipërfaqja dukej relativisht pa tipare dalluese në krahasim me Io dhe Ganymede. Kalisto gjithashtu kishte reflektim të ulët (albedo) dhe ishte i njohur të ketë një densitet të ulët, por astronomët nuk panë ndonjë dëshmi të emetimeve të ujit. Kjo çoi në përfundimin se Kalisto kishte një sipërfaqe shkëmbore.

Ishin misionet Voyager të fund të viteve 1970 që me të vërtetë na treguan një pamje të ndryshme të hënës. Dendësia dhe temperatura e Kalistos u rafinuan, dhe imazhet e sipërfaqes treguan karakteristika të vogla deri në 1 kilometër në pixel – me fjalë të tjera, një rezolutë e vogël e mjaftueshme për të lokalizuar krateret e formuara. Fluturimet e përsëritura të Galileos dhe rezolucioni më i lartë zbuluan shumë më tepër informacion rreth Kalistos sesa më parë. Më shumë nga sipërfaqja u hartua, u zbulua një atmosferë e hollë e dioksidit të karbonit, dhe dëshmitë për një oqean nëntokësor u zbuluan. Argumentet për një oqean erdhën nga dy prova, sipas NASA-s. Së pari, shkencëtarët panë luhatje të rregullta të fushës magnetike të Kalisto-s kur hëna rrethonte Jupiterin, gjë që nënkuptonte se kishte rryma elektrike brenda Hënës të stimuluar nga fusha magnetike e planetit. Kjo rrjedhë duhej të kryhej nga diku, gjë që çoi në pjesën e dytë: për shkak të sipërfaqes shkëmbore dhe atmosferës së hollë, një shpjegim i mundshëm do të ishte një oqean i kripur nën sipërfaqen e hënës. Në 2018, ekzaminimet e imazheve arkivore të marra nga Teleskopi Hapësinor Hubble në vitin 2007 treguan efektin e Kalisto në breshëri auroral në atmosferën e Jupiterit. Jupiter gjeneron aurora vetvetiu, por disa nga fenomenet vijnë përmes ndërveprimeve me katër hënat më të mëdha: Europa, Io, Ganymede dhe Kalisto. Nënshkrimet e hënave të tjera ishin parë më parë në atmosferën e Jupiterit, por ky hulumtim i ri përfaqësonte herën e parë që efekti i Kalisto u gjet. Kalisto dhe hënat e tjera të Galileas mund të jenë formuar me ndihmën e Saturnit. Një model kompjuteri i lëshuar në vitin 2018 sugjeroi që, ndërsa bërthama e Saturnit u rrit, ndikimi i saj gravitacional lëvizi planetet e reja drejt sistemit të brendshëm diellor. Ky proces mund të ketë siguruar material të mjaftueshëm për të formuar katër hënat e Galilesë. Pyetjet e pazgjidhura nëse Kalisto është e banueshme – dhe si formohet në atë mënyrë – janë ndër çështjet e pazgjidhura që misioni i JUICES do të fillojë të studiojë

Vizioni.info Author