Njihuni me vendin më të nxehtë dhe më të ftohët në botë

Sipas Organizatës Botërore Meteorologjike, vendi më i ftohtë në Tokë është stacioni Vostok në Antarktidë, ku ka arritur në minus 128.6 F (minus 89.2 C) më 21 korrik 1983. Vendi më i ftohtë i pabanushëm është Oymyakon, Rusia, një fshat i vogël në Siberi, ku zbret në një mesatare prej minus 49 F (minus 45 C) dhe një herë tempertura u zbrit prej minus 96.16 F (minus 71 C).

Cili vend mban rekordin si vendi më i nxehtë në Tokë është çështje e disa diskutimve. El Azizia, Libia, mbajti vendin e parë si më i nxehtë për 90 vjet. Temperaturat thuhet se u ngjitën në 136.4 F (58 C) më 13 shtator 1922. Por Organizata Botërore Meteorologjike e hoqi qytetin në jugperëndim të Tripolit të atij dallimi në vitin 2012. Një komitet i ekspertëve të klimës nga nëntë vende arriti në përfundimin se temperatura ishte dokumentuar gabimisht nga një vëzhgues i papërvojë.

Pra, vendi më i nxehtë në Tokë është Greenland Ranch në Luginën e Vdekjes, Kaliforni, ku arriti në 134 F (56.7 C) më 10 Korrik 1913. Por, edhe ky dallim varet nga ajo që matet. Rekordi i Luginës së Vdekjes është për temperaturën më të lartë të ajrit. Një temperaturë ende më e lartë e sipërfaqes prej 159.3 F (70.7 C) është regjistruar nga një satelit Landsat në 2004 dhe 2005 në Shkretëtirën e Lutit në Iran.