Teleskopi i ri i NASA-së mund të gjejë mbi 10,000 planete të reja brenda 2 viteve

Sipas vlerësimeve të reja të vendosura nga shkencëtarët në ekipin prapa Anketës Satelitore të Transmetimit të Ekzoplanetit ose TESS, instrumenti duhet të identifikojë rreth 10,000 planetë në misionin e tij dy-vjeçar; 3.500 prej tyre duhet të jenë më të vogla se Neptuni, fokusi i misionit. Dhe nëse teleskopi mund të qëndrojë në punë më gjatë se plani i tij aktual, numri do të rritet.

Vlerësimet e reja duhet të ndihmojnë shkencëtarët që punojnë në mision për të planifikuar më mirë se si ti përdorin anijet kozmike. Parashikimi gjithashtu mund të ndihmojë ekipin të argumentojë rastin e tij për zgjatjen e misionit përtej mandatit dyvjeçar fillestar
“Nuk ka arsye për anijen të ndalë punën pas dy vjetësh”, përtej, sigurisht, për shkak të çmimit, Jessie Christiansen, i cili studion ekzoplantet në Caltech dhe Instituti i Shkencës Ekzoplanet NASA, tha Space.com. Christiansen është i përfshirë me misionin, por jo me studimin e ri. Vlerësimet e reja, që përshkruajnë tre opsione të ndryshme për shtrirjen e misionit, gjithashtu do të ndihmojnë në përcaktimin se cili mban premtimin më të madh nëse kjo kohë vjen, shtoi ajo.

Natyrisht, këto nuk janë vlerësimet e para që kanë bërë shkencëtarët se sa planete do të gjejë TESS. Por parashikimi i ri merr avantazhin e një serie të madhe të të dhënave: një grumbull gjigant matjesh të bëra nga misioni evropian i quajtur Gaia, i cili ka vënë në dukje vendndodhjen e më shumë se 1.5 miliardë yjeve në Rrugën e Qumështit.

Kjo hartë është e vlefshme për TESS, sepse u tregon astronomëve pikërisht sa larg është një yll i caktuar, tha Christiansen. Duke bashkangjitur që informacioni me ndriçimin e vëzhguar të yllit dhe shkencëtarët mund të kuptojnë se sa i madh është objekti. Kjo është e vlefshme sepse TESS është më së miri në vërejtjen e planetit rreth yjeve më të vegjël – kështu që duke përdorur të dhënat e Gaia, shkencëtarët mund të luajnë më mirë në pikat e forta të instrumentit, tha Christiansen.

Vlerësimet e reja do të ndihmojnë ekipin shkencor të sigurojë që misioni është ende në rrugën e duhur për të pasur sukses në punën e tij primare: matjen e masës së 50 planeteve që janë më të vegjël se Neptuni. Ndërsa rreth 10,000 planetë janë të dukshëm, numri i botëve të njejta si Neptuni është 3500, tha Christiansen. Këto planete do të jenë baza provuese e TESS në aspektin e kërkesave të saj formale dhe do të ndihmojnë shkencëtarët të kuptojnë se si formohen planetet e vogla shkëmbore.

Këto vlerësime përdornin një përhapje të pritur të prirjeve të sistemeve të tjera diellore, ose sa dramatikisht planetet e tyre janë larguar nga një disk i përkryer i sheshtë i orbitave. Kjo mjeshtri orbitale ndikon në numrin e planetit që mund të identifikojë metoda e tranzitit e TESS. Kjo metodë shfrytëzon rënien e vogël në ndriçimin e yllit kur planeti kalon mes yllit dhe instrumentit.

“Nëse do të ishe një qytetërim i huaj, duke parë diellin, nuk do të shihje të gjitha tetë planetet”, tha Christiansen. Ju do të shihni transitat e vetëm disa planeve që kanë ndodhur në mënyrë të përsosur nga pikëpamja juaj jashtëtokësore. “Ne duhet të mendojmë se në atë që përhapja e prirjes duket si në sistemet e tjera diellore”.

Sistemi ynë diellor ka një përhapje prej rreth 7 gradë, por analiza të reja sugjerojnë se ky numër është më dramatik se mesatarja.

Edhe më mirë se vlerësimi në vetvete është fakti se nuk duhet të jetë shumë kohë para se shkencëtarët të fillojnë të trokasin ato 10,000 planete.TESS po i dërgon të dhënat e saj të para në Tokë sot (8 gusht). Dhe ndërsa ekipi do të shikojë me kujdes këto të dhëna përpara se të publikojë atë për publikun – të jetë i sigurt se çdo gjë po funksionon siç pritej dhe se nuk duket të ketë ndonjë çështje – madje vetëm se grupi i parë i vëzhgimeve duhet të inkorporojë shkencëtarë në botë të reja , Tha Christiansen.

“Unë mendoj se ne patjetër mund të fillojmë të gjejmë planete në atë grumbull të parë të të dhënave,” tha ajo.