Ceresi, planeti xhuxh më i afërt me Tokën

Ceres është një planet xhuxh, i vetmi që ndodhet në pjesën e brendshme të sistemit diellor; pjesa tjetër qëndron në skajet e jashtme, në rripin e Kuiperit. Ndërsa është më i vogli nga planetet xhuxh të njohur, deri tani prap se prapë është objekti më i madh në rripin e asteroidve.

Ndryshe nga trupat e tjerë shkëmborë në rripin e asteroideve, Ceres është një sferë i fryer në ekuator. Shkencëtarët mendojnë se Ceres mund të ketë një oqean dhe ndoshta një atmosferë. Ardhja e fundit e një hetimi ka hapur disa nga sekretet e planetit të xhuxhit, por të tjerët mbesin të fshehura.
Më 6 mars 2015, anijen kozmike e NASA-së Dawn u bë sonda e parë për të kaluar pranë dy trupave në sistemin diellor. Pas largimit nga asteroidi Vesta, Dawn udhëtoi për në Ceres, një botë e akullt që ka torturuar shkencëtarë për vite me rradhë. Ndërsa shumica e asteroideve janë bërë prej shkëmbit, zbulimet nga Ceresi lë të kuptohet se ajo mund të përmbajë ujë në sipërfaqen e saj që nga viti 1991, megjithëse këto lëkundje mbetën të pakonfirmuara për më shumë se 20 vjet.

Pjesa më e madhe e sipërfaqes është e zbehtë gri. Vëzhgimet spektrale nga Ceres kanë zbuluar praninë e një forme grafiti të njohur si karbon të grafituar.

“Nuk ka evoluar në grafit të duhur”, tha për Space.com, Amanda Hendrix, një shkencëtare e lartë në Institutin e Shkencës Planetare në Arizona. Por është gati.
Ndryshe nga shumica e rripit asteroid, Ceres përmban një sasi të konsiderueshme të akullit. Kjo mund të thotë se botët e ngjashëme në sistemin e hershëm diellor mund të ishin përgjegjës për sjelljen e ujit në Tokë.

Sipas modeleve aktuale të sistemit diellor, Toka do të ishte formuar kryesisht në shkëmbinj. Çdo ujë që mbajti në sipërfaqe do të ishte avulluar kur një protoplanet i madh u përplas me të për të formuar hënën. Për një kohë të gjatë, shkencëtarët mendonin se kometat mund të kishin sjellur ujin në Tokën e riformuar ndërsa ata u përplasën me sipërfaqen e saj. Megjithatë, sondat e studimit të kometave kanë treguar se shkëmbinjtë e akullt nuk përmbajnë llojin e duhur të ujit që të jenë përgjegjës për ato dërgesa. Studime të reja janë kthyer në objekte të njohura në rripin asteroid ,fqinjët shkëmbor dhe të akullt të Ceres.

“Një e katërta e masës së Ceres është ujë, dhe tre të katërtat janë shkëmb,” tha Russell për Space.com në 2015.

“Nëse do të kishim vetëm edhe disa trupa tjerë qiellor të llojit Ceres që do të përplaseshin me Tokën, mund të shpjegojmë se prej nga erdhi uji”.