Një forcë misterioze e fuqishme është duke na i ngatrruar radiovalët tona që buron nga hapsira e thellë

Universi ynë është i mbushur me dritë të padukshme. Përtej spektrit të dukshëm, hapësira është një rrëmujë shumëngjyrëshe e sinjaleve të radios dhe mikrovalëve të zjarrtë nga “dielli” bërthamor, yje të kolapsit, kërcitje të fushave magnetike, ngrysje të reve të pluhurit dhe vrima të zeza.

Pastaj, nuk ka dritë që askush nuk e kupton -, shkëndija të energjisë super të fortë që mbushin miliarda vite dritë duke kaluar nëpër univers me origjinë të panjohur, për arsye të panjohura.

Në mëngjesin e 25 korrikut, një shpërthim i tillë i energjisë misterioze u përplas me një grup të ri të teleskopëve radiofonikë të vendosur në malet e British Columbia, Kanada, duke regjistruar një nga frekuencat më të rralla të zbuluara ndonjëherë.Sipas një deklarate të lëshuar në Telegramin e Astronomit (një bordin e vëzhgimeve astronomike të postuar nga shkencëtarë të akredituar), sinjali i fshehtë – i quajtur FRB 180725A pas vitit, muajit dhe ditës u zbulua – transmetohet në frekuenca deri në 580 megahertz, pothuajse 200 MHz më e ulët se çdo frekuencë e zbuluar ndonjëherë.

“Këto ngjarje kanë ndodhur gjatë ditës dhe natës, dhe kohët e tyre të mbërritjes nuk lidhen me aktivitete të njohura në terren apo burime të tjera të njohura”, shkruan Patrick Boyle, autor i raportit të telegramit të Astronomerit dhe një menaxher projekti për intensitetin e hidrogjenit kanadez Eksperimenti i hartës (CHIME) – teleskopi i radios që zbuloi nënshkrimin e ri të çuditshëm.

Frekuenca e shpejtë dhe e ulët e pulsit sugjeron që shpërthimi ishte jashtëzakonisht i ndritur dhe filloi nga një burim çmendurisht i fuqishëm diku në kozmos. Studimi i sinjalit të veçantë mund t’u japë astronomëve të dhëna më të mira se si formohen këto valë radioje ekstragalaktike dhe ku vijnë.

“Shpërthimet e shpejtë të radios janë jashtëzakonisht të ndritshme duke pasur parasysh kohëzgjatjen e tyre të shkurtër dhe origjinën në distanca të mëdha dhe ne nuk kemi identifikuar ndonjë burim të mundshëm natyror me ndonjë besim”, tha Avi Loeb, shkencëtar në Qendrën Harvard-Smithsonian për Astrofizikë, i cili nuk ishte i përfshirë në zbulim, tha vitin e kaluar në një deklaratë lidhur me hulumtimet e reja mbi këto shpërthime.

Ai shtoi se një “origjinë artificiale” e sinjaleve (dmth., Inteligjenca jashtëtokësore) është me vlerë të merret parasysh. Origjina të tjera të mundshme përfshijnë supernova (yje shpërthyese), vrima të zeza supermassive ose burime të ndryshme të rrezatimit të fuqishëm elektromagnetik, të tilla si pulsarët.

Këto frekuenca mbeten një mister absolut për astronomët dhe në mënyrë rutinore nxjerrin kuriozitetin e hulumtueseve tjerë. Sinjalet janë, sipas natyrës, jashtëzakonisht të shkurtër dhe udhëtojnë jashtëzakonisht shumë nëpër hapësirë; duke vënë në dukje një burim të saktë të impulseve të tilla të pakapshme nuk është një sukses i lehtë. Mbi të gjitha, vetëm 40 ose më shumë frekuenca janë zbuluar në Tokë që kur janë zbuluar për herë të parë në vitin 2007, kështu që hulumtimi për to mbetet i rrallë.

Por, pavarësisht nga ngjashmëritë relative të frekuencave në astronomi, ato ndoshta janë një dukuri e zakonshme kozmike, tha Christopher Conselice, profesor i astrofizikës në Universitetin e Nottingham, i cili nuk ishte i përfshirë në zbulim, tha The Daily Mail. Këto frekuenca madje mund të vijnë në planetin tonë mijëra herë në ditë, tha Conselice; ne thjesht nuk kemi ndërtuar mjete të mjaftueshme për t’i zbuluar të gjitha.

Sinjali më i fundit i misterit u zbulua nga CHIME, një teleskop i fundit që duket si gjysma e tubit të skateboarderëve në malet e British Columbia. CHIME u krijua për të zbuluar valët e lashta të radios të dërguara kur universi ishte vetëm një foshnjë, rreth 6 miliard deri 11 miliard vjet më parë. Megjithëse ajo ka qenë në funksion vetëm për një vit, ajo ka zbuluar disa frekuenca të rëndësishëme, duke përfshirë edhe disa sinjale të frekuencave të ulëta që pasuan pak pas FRB 180725A të vlefshëm javën e kaluar.