Shiu meteorik Perseid 2018: Ku, kur dhe si mund ta shihni?

Sipas ekspertit të meteoreve të NASA-s Bill Cooke, Perseidët janë ndoshta shiu më i popullarizuar i meteoreve të vitit; dhe në 2018,do të jetë shiu meteroik më i mirë për këtë vit . Gjatë kulmit të Perseidit këtë muaj, spektatorët duhet të shohin rreth 60-70 meteorë në orë, por në vitet e shpërthimit (si në 2016) shkalla mund të jetë midis 150-200 meteorë në orë. Kulmi i shiut meteorik do të jetë e dukshëm edhe në netët e 11-12 gushtit dhe 12-13 gushtit.

Kur t’i shohësh ato?
Toka do të kalojë nëpër shtegun e kometës Swift-Tuttle nga 17 korriku deri më 24 gusht, me kulmin e shiut- kur Toka kalon nëpër zonën më të dendur – që ndodh më 12 gusht. Kjo do të thotë që ju do të shihni meteorët më në sasia më e shkurtër kohore pranë kulmit, por prapë mund ta kapni ndonjë ndonjë meteor para kësaj kohe.

Ju mund të shihni shiun meteorik Perseid më të mirë në hemisferën veriore dhe poshtë në gjerësinë e mesit jugore, dhe të gjitha që ju duhet për të kapur shfaqjen është errësira, diku të rehatshme për t’u ulur dhe pak durim.