Top 5 teknologjitë që i duhen një anije kozmike të mbijetojë në hapsirë të thellë

Kur një anije kozmike e ndërtuar për njerëzit të udhëtuar në një hapësirë të thellë, ajo kërkon një sërë veçorish për ta mbajtur atë dhe një ekuipazh brenda sigurt. Që të dyja distanca dhe kohëzgjatja kërkojnë që anija kozmike duhet të ketë sisteme që mund të funksionojnë me besueshmëri larg nga shtëpia, të jenë në gjendje të mbajnë astronautët të gjallë në rast emergjence dhe të jenë të lehta që raketa mund ti qojë.
Këto janë 5 sistemet që anija duhet domesdos ti ketë.
Sisteme për të Jetuar dhe dhe për të marrë frymë.

Ndërsa njerëzit udhëtojnë më larg nga Toka për misionet më të gjata, sistemet që i mbajnë gjallë duhet të jenë shumë ti sigurtë ,përderisa merr masë minimale dhe vëllim. . Orioni do të pajiset me sisteme të avancuara të kontrollit mjedisor dhe sistemeve të mbështetjes së jetës të dizajnuara për kërkesat e një misioni të thellë hapësinor. Një sistem i teknologjisë së lartë që tashmë është duke u testuar në stacionin e hapësirës do të heqë dioksidin e karbonit (CO2) dhe lagështinë nga brenda Orionit. Shkarkimi i CO2 dhe lagështia është e rëndësishme për të siguruar që ajri të mbetet i sigurt për frymëmarrjen e ekuipazhit. Dhe kondensimi i ujit në pajisjen e automjetit kontrollohet për të parandaluar ndërhyrjen e ujit në pajisje të ndjeshme ose korrozioni në strukturën e presionit primar.

Sistemi gjithashtu kursen vëllimin brenda anijes Pa teknologji të tillë, Orioni do të duhej të mbante shumë depozita kimike, të cilat përndryshe do të merrnin hapësirën e 127 topave të basketbollit brenda anijens diku rreth 10 për qind të zonës së jetesës së ekuipazhit. Orioni gjithashtu do të ketë një banjë të re kompakte, më të vogël se ajo në stacionin e hapësirës..

Sisteme shumë të besueshme janë shumë të rëndësishme kur ekuipazhi i largët nuk do të ketë dërgesa të shpeshta të furnizimit nga Toka, si ato në stacionin e hapësirës. Edhe sistemet e vogla duhet të funksionojnë në mënyrë të besueshme për të mbështetur jetën në hapësirë, nga një tualet i punës në një sistem të automatizuar për zjarrfikje zjarri ose pajisje ushtrimi që ndihmon astronautët të qëndrojnë në formë për të luftuar mjedisin zero të gravitetit në hapësirë që mund të shkaktojë atrofi të muskujve dhe kockave. Largësia nga shtëpia gjithashtu kërkon që Orioni të ketë hapësirat e aftë për të mbajtur astronaut gjallë për gjashtë ditë në rast të depresionit të kabinës për të mbështetur një udhëtim të gjatë.

Shtytja e duhur.
Sa më larg në hapësirë një automjet të jetë , aq më të aftëa sistemet e saj të shtytjes duhet të jetnë për të mbajtur drejtimin e saj në udhëtim me saktësi dhe për të siguruar ekuipazhin e saj për tu kthyer mirë në shtëpi/
Orioni ka një modul shumë të aftë të shërbimit që shërben si central elektrik për anijen, duke ofruar aftësi shtytëse që mundësojnë Orionin të shkojë rreth Hënës dhe të kthehet në misionet e saj të eksplorimit. Moduli i shërbimit ka 33 motorë me madhësi të ndryshme. Motori kryesor do të ofrojë aftësi të mëdha manovrimi në hapësirë gjatë gjithë misionit, duke përfshirë futjen e Orionit në orbitë hënore dhe gjithashtu duke i jepur forcë të mjaftueshme për të dalë nga orbita e Hënës për t’u kthyer në Tokë. 32 motorë të tjerë përdoren për të drejtuar dhe kontrolluar Orionin në orbitë.
Orioni është i pajisur për të trajtuar rreziqet e udhëtimit për misionet që janë të larg dhe të gjatë, dhe ka aftësinë për të sjellë ekuipazhin në shtëpi në situata emergjente.

Aftësia për të mbajtur të ftohët.
Shkuarja në Hënë nuk është detyrë e lehtë dhe është vetëm gjysma e udhëtimit. Sa më larg një anije kozmike udhëton në hapësirë, aq më shumë nxehtësi do të gjenerohet kur të kthehet në Tokë. Kthimi në Tokë kërkon teknologji që mund të ndihmojnë një anije kozmike të përballoj shpejtësinë sa 30 herë shpejtësina e zërit dhe nxehtësinë dy herë më të nxehtë se lava të shkrirë ose gjysma e nxehtësisë të dielli.

Kur Orioni kthehet nga Hëna, do të udhëtojë rreth 25,000 mph, një shpejtësi që mund të mbulojë distancën nga Los Anxhelos në Nju Jork në gjashtë minuta. Mburoja e avancuar e nxehtësisë, e bërë me një material të quajtur AVCOAT, i cili është projektuar për t’u konsumuar ndërsa nxehet. Mburoja e nxehtësisë e Orionit është më e madhe e llojit të saj të ndërtuar ndonjëherë dhe do të ndihmojë anijen të përballojë temperaturat rreth 5.000 Farenhajt gjatë hyrjës në atmosferën e Tokës. Përpara rimarrjes, Orioni gjithashtu do të durojë një varg temperature prej 700 gradë nga rreth 150 deri në 550 gradë farenhajt. Sistemi i mbrojtjes termike shumë i afët i Orionit, i shoqëruar me kontrollet termike, do të mbrojë Orionin gjatë dritës së drejtpërdrejtë dhe errësirës, ndërkohë që ekuipazhet e saj do të kenë një temperaturë të brendshme të sigurt dhe të qëndrueshme prej rreth 77 gradë farenahajt. Orioni gjithashtu është i pajisur me sisteme të komunikimit rezervë dhe navigacion për të ndihmuar anijen të qëndrojë në kontakt me tokën dhe të orientojë veten nëse sistemet primare dështojnë. Sistemi i navigimit rezervë, një teknologji relativisht e re e quajtur navigacion optik, përdor një aparat fotografik për të marrë fotografi të Tokës, Hënës dhe yjeve dhe në mënyrë autonome trekëndëson pozicionin e Orionit nga fotot