Kjo është Gruaja e parë në hapsirë

Valentina Tereshkova ishte gruaja e parë që shkoi në hapësirë. Në vitin 1963, ajo kaloi gati tre ditë në hapësirë dhe orbitoi Tokën 48 herë në kapsulën e saj hapësinore, Vostok 6. Kjo ishte udhëtimi i saj i vetëm në hapësirë. Tereshkova më pas udhëtoi nëpër botë për të promovuar shkencën sovjetike dhe u përfshi në politikën sovjetike.

Valentina Vladimirovna “Valya” Tereshkova u lind më 6 mars 1937 në Maslennikovo, një fshat afër lumit Vollga, rreth 170 kilometra në verilindje të Moskës. Prindërit e saj punonin në një fermë kolektive dhe babai i saj u vra gjatë Luftës së Dytë Botërore. Valentina la shkollën kur ishte 16 vjeç dhe punoi në një fabrikë tekstili, por vazhdoi arsimin e saj nëpërmjet kurseve të korrespondencës, sipas Muzeut Smithsonian dhe Muzeut të Hapësirës.
Pasi Yuri Gagarin u bë njeriu i parë në hapësirë në vitin 1961, Tereshkova u lajmërua si vullnetare për programin sovjetik të hapësirës. Megjithëse nuk kishte ndonjë përvojë si pilote, ajo u pranua në program për shkak të 126 hedhjeve të saj me parashutë. Në atë kohë, kozmonautët duhej të hidheshin me parashutë nga kapsulat pak para se ta godisnin tokën kur të ktheheshin në Tokë.

Së bashku me katër gra të tjera, Tereshkova kishte marrë 18 muaj të trajnimit, e cila përfshinte testimet për të përcaktuar se si ajo do të reagojnë për periudha të gjata kohore të qenit vetëm, në kushte ekstreme gravitetit dhe të kushteve të zero-gravitetit. Nga të pesë gratë, vetëm Tereshkova arriti të shkojë në hapësirë.

Tereshkova u zgjodh për të pilotuar Vostok 6. Do të ishte një mision i dyfishtë. Cosmonaut Valeriy Bykovsky filloi në Vostok 5 më 14 qershor 1963. Dy ditë më vonë, Tereshkova filloi fluturimin e saj . Të dy anijet kozmike morën orbita të ndryshme dhe ishin 5 km larg njërit-tjetrit . Kozmonautë kishin komunikime mes veti.

Tereshkova regjistroi më shumë se 70 orë në hapësirë dhe bëri 48 orbita të Tokës.Shikuesit e TV të Rusisë dhe Europës e shikonin atë duke buzëqeshur dhe ditarin e saj tek lundronte. Ata nuk e kuptuan se fluturimi pothuajse u kthye në tragjedi, një fakt që u klasifikua për rreth 40 vjet.
Një gabim në softuerin automatik të navigacionit të anijeve shkaktoi që anija të largohej nga Toka, sipas kanalit të lajmave RT-së. Tereshkova vuri re këtë dhe shkencëtarët sovjetikë shpejt zhvilluan një algoritëm të ri ulës. Tereshkova u ul në mënyrë të sigurt, por mori një plagë në fytyrën e saj.

Ajo u ul në rajonin Altay pranë kufirit të sotëm Kazakistani-Mongoli-Kinë. Fshatarët ndihmuan Tereshkovën që të dal nga anija e saj dhe i kërkuan asaj që të bashkohej me ta për darkë. Ajo pranoi, dhe më vonë u qortua për shkelje të rregullave pasi që nuk ju kishte nënshtruar testve mjeksore së pari.
Ajo u nderua me shumë çmime si titullin “Hero i Bashkimit Sovjetik” .Ajo morri edhe çmimet Urdhëri i Leninit dhe Medajle e artë.Ky ishte fluturimi i parë dhe i fundit i saj në hapësirë.