Këta 12 njerzë kanë ecur në hënë.!

Nëse keni lindur pas programit Apollo, dhe ndoshta edhe nëse mbani mend ato ditë, duket pothuajse e pabesueshme që NASA dërgoi misionet e drejtuara në hënë 239.000 milje larg. Njerëzit vazhdojnë të shprehin pikëllimin për faktin se misionet hënor të Apollonit ishin shumë kohë më parë dhe se së shpejti nuk do të mbetet askush që të lihet i gjallë, i cili në të vërtetë shkoi në Hënë.

1. NEIL ALDEN ARMSTRONG
Armstrong u caktua si astronaut në vitin 1962 dhe fluturoi në misionin Gemini 8 në vitin 1966, ku ai realizoi procedurën e parë të suksesshme të ankorimit të hapësirës. Armstrong u zgjodh të jetë njeriu i parë që ecën në hënë dhe e bëri më 20 qeshor 1969,Ai vdiq në vitin 2012.
2. EDWIN “BUZZ” ALDRIN
Aldrin shoqëroi Neil Armstrong në uljën në hënë në misionin Apollo 11, duke u bërë personi i dytë, dhe tani i pari i astronautëve të gjallë, që ka vendosur këmbën në hënë. Aldrin, i cili tani është 88 vjeç, vazhdon të punojë për të nxitur eksplorimin e hapësirës.
3. CHARLES “PETE” CONRAD
Kur Conrad shkeli në hënë tha “Whoa!Man, ky ka mundur të jetë një hap i vogël për Neil por është mjaft i madh për mua.”Vdiq në moshën 69 vjeqare në një aksident motori.

4. ALAN L. BEAN
Ai ishte piloti i modulit hënor. Bean ishte gjithashtu komandant i Misionit Skylab II në 1973, i cili kaloi 59 ditë në fluturim. Gjithsej, Bean regjistroi 1.671 orë dhe 45 minuta në hapësirë.
5. ALAN SHEPARD
Ai ishte përgjegjës për uljen e modulit hënor më të saktë ndonjëherë dhe kaloi 9 orë e 17 minuta duke eksploruar sipërfaqen e hënës jashtë modulit. Gjatë asaj kohe, ai sot nijhet për goditjën e disa topave të golfit me mjetin e tij të hekurit që e kishte për mbledhje të monstrave.
6. EDGAR D. MITCHELL
Ky astronaut Mitchell fitoi famë pas NASA për pikëpamjet e tij mbi UFO-t, pasi ai ka pohuar se qeveria po mbulon provat në Roswell.

7. DAVID RANDOLPH SCOTT
Scott u bë i famshëm për “incidentin e pullës së postës”, në të cilën ai mori vulat e pullave të paautorizuara në hënë me qëllim që t’i shiste më pas.
8. JAMES B. IRWIN
Ai ishte piloti i modulit hënor për Apollo 15 në vitin 1971. 18.5 orët e tij të eksplorimit sipërfaqësor hënor përfshinin mbledhjen e shumë mostrave të shkëmbinjve. Kushtet mjekësore të astronautëve po monitoroheshin nga Toka dhe ata vunë re se Irwin kishte probleme të tokës.

9. JOHN WATTS YOUNG
John Young është deri tani astronauti që shërben për një kohë shumë të gjatë në historinë e NASA-s. Ai u zgjodh si astronaut në vitin 1962 dhe fluturimi i parë i tij në hapësirë ishte në vitin 1965 në bordin e Gemini 3 me Gus Grissom.
10. CHARLES M. DUKE JR
Astronauti Charles Duka ishte kapiten gjatë misionit Apollo 11. E tij është zëri që kujtohet duke thënë: “… Qetësi, ne ju kopjojmë juve në tokë ,keni një bandë djemsh për të kthyer blu, po marrim frymë përsëri, shumë faleminderit!” kur moduli hënor I tij zbriti në hënë
11. HARRISON “JACK” SCHMITT
Jack Schmitt ishte gjeolog fillimisht dhe trajnuar si pilot vetëm pasi u bë astronaut i NASA-s. Në fakt, ai ishte vetëm njeriu i dytë që fluturoi në hapësirë, pas Neil Armstrong, i cili ishte veteran në kohën e fluturimeve të tij.

12. EUGENE E. CERNA
Eshtë njeriu I fundit në hënë.Ai la përshtypje në fjalimin e tij duke thënë “ Unë jam në sipërfaqe për t’I bërë hapat e fundit dhe duke shpresuar që në të ardhmen do të kthehmi prapë”.