A e keni ditur se cili është ylli më i madh?!

Dielli mund të duket të jetë ylli më i madh në qiell, por kjo është vetëm për shkak se është më afër me Tokën. Në shkallën astronomike, është me të vërtetë mesatar- rreth gjysma e yjeve të njohura janë më të mëdhenj; gjysma janë më të vogla. Ylli më i madh i njohur në univers është UY Scuti, një supergjigant me një rreze rreth 1.700 herë më të madhe se dielli.

Në vitin 1860, astronomët gjermanë në Observatorin e Bonit regjistruan së pari UY Scuti, duke e quajtur atë BD-12 5055. Gjatë një zbulimi të dytë, astronomët e kuptuan se u rrit më të ndritshëm dhe të zbehur gjatë një periudhe 740 ditësh, duke e çuar astronomët ta klasifikojnë atë si një yll të ndryshueshëm . Ylli qëndron afër qendrës së Rrugës së Qumështit, afërsisht 9,500 vjet dritë larg.

E vendosur në konselacionin Scutum, UY Scuti është një hipergjidand, klasifikimi që vjen pas supergjidant, i cili vjen pas gjigantit. Hipergjidantët janë yje të rralla që shkëlqejnë shumë. Ata humbasin shumicën e masës së tyre përmes erërave të zjarrtë që lëvizin me shpejtësi.
Nëse UY Scuti do të zëvendësonte diellin në qendër të sistemit diellor, fotosfera e tij do të shtrihej përtej orbitës së Jupiterit. Mjegullat e gazit të liruar nga ylli do të shtriheshin edhe më larg, përtej orbitës së Plutonit më shumë se 400 herë në distancën e Tokë-Diell.
Edhe pse është ylli me rrezen më të madhe UY Scuti peshon vetëm 30 herë më shumë sesa dielli.Ky nder shkon tek një yll tjetër R136a1 i cili peshon 300 herë më shumë se dielli ynë por edhe pse me diametër vetëm 30 herë më të madh se dielli. f.b. /vizioni.info/