Përplasja e Asteroidit që la gjurmë në Tokë (video)

Në sistemin tonë diellor, ka një numër të konsiderueshëm të asteroidëve, të cilët shtrihet kryesisht në mes të Marsit dhe Jupiterit, megjithatë egzistojnë asteroide edhe në afërsi të Tokës. Atmosfera e Tokës bombardohet vazhdimisht nga këta trupa të vegjël qiellor. Sapo fërkohen me ajrin ata digjen, por në rastin më të keq, ata mund të shkaktojnë edhe dëme në Tokë.

Krateri që ndodhet në Arizona, është formacion nga një përplasje kozmike, që u formua rreth 50,000 vite më parë.
Objekti që krijoi këtë krater, ishtë një Asteroid me madhësi 50 metra, duke lëvizur në shpejtësi prej 18 km/s. Ai krijoi këtë krater për më pak se 10 sekonda, duke hedhur rreth 175 milion ton material jashtë kraterit.

Përplasje të tilla kozmike me Tokën, do të shkaktonin cuname masive, stuhi të shumta si dhe një dimër të shkaktuar nga bllokimi i dritës së diellit, si pasojë e pluhurit të hedhur në atmosferë.
Mendohet që shkaktar i zhdukjes së dinosaurëve, ka qenë përplasja e Tokës dhe një asteroidi rreth 10 kilometra i gjerë.P.H./Vizioni.info/