Saturni Është Ndoshta Më I Njohur Nga Sistemi I Unazave Të Mahnitshme Koncentrike…!

I vendosur rreth 1.43 miliard km nga dielli, Saturni është planeti i gjashtë me distanc nga dielli dhe planeti i dytë më i madh sipas madhësisë dhe masës në sistemin diellor. Saturni është ndoshta më i njohur nga sistemi i unazave të mahnitshme koncentrike.

Megjithëse secili nga katër planetet gjigande ka sisteme unazore, asnjë prej tyre nuk mund të krahasohet me Saturnin. Saturn orbitohet nga shumë unaza të ndryshme, secila e përbërë nga grimcat e akullit dhe shkëmbinjve.

Teori, Mosha e saktë dhe origjina e unazave mbetet edhe sot e panjohur. Është e mundur që unazat janë vetëm disa milionë vjet të vjetra, ose ato mund të jenë po aq të vjetra sa vetë Saturni. Është e mundur që ato janë formuar drejtpërdrejt nga një disk i materialit protoplanetar që rrethonte Saturnin gjatë formimit të tij. Ose është e mundur që unazat të jene formuar pasi një hënë ose kometë është afruar shumë afër Saturnit, nga tërheqja e madhe gravitacionale e Saturnit duke copëtuar objektin. Modelet parashikojnë se një ngjarje e tillë mund të rezultojë në formimin e një sistemi të unazave.

Saturni është në shumë mënyra i ngjashem me Jupiterin. Të dy planetët klasifikohen si gjigantë të gazit dhe të dy kanë atmosferë të dominuar nga hidrogjeni dhe heliumi. Atmosfera e Saturnit, megjithatë, është një version i vogël i Jupiterit. Të dy planetët tregojnë grupime të gjata atmosferike që shtrihen nëpër atmosferën e sipërme, por Saturnit nuk janë pothuajse aq të shquara. Hidrogjeni përbën rreth 97% të atmosferës së Saturnit, dhe heliumi përbën gati të gjitha 3% të mbetura. Megjithatë Saturn përmban sasi të vogla të elementeve dhe përbërësve të tjerë si uji, metani, amoniaku dhe sulfidi i hidrogjenit. Përqindja e saktë e disa prej këtyre substancave ende nuk mund të matet. Sistemi i hënës së Saturnit është ndoshta më i larmishmi në sistemin diellor. Saturni orbitohet nga rreth 62 hëna, disa prej të cilave janë po aq interesante sa Saturnit.

Titani, hëna më e madhe e Saturnit, ka një atmosferë abnormale të mbizotëruar nga azoti, si dhe oqeane, liqene dhe lumenj hidrokarbonit të lëngët në sipërfaqe. Enceladus, hënën e gjashtë më të madhe të Saturnit, është shtëpia e gejzuesve më të mëdhenj të sistemit diellor dhe një oqean global i ujit të lëngshëm nën sipërfaqen e tij të akullt./vizioni.info/